Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe vraag je een ISBN aan?

In Nederland kun je een ISBN registreren en nazoeken via isbn.nl. De gegevens worden ook opgeslagen in titelbank.nl, de database van het Nederlandstalige boekenvak, en boekenbank.be.

Zo vraag je een ISBN aan:

 

 • 1. Ga naar ISBN.nl

  Klik op ‘Vraag een ISBN aan’ of kies in het menu ‘mijnISBN’.

 

 • 2. Maak een account aan

  Maak eerst een account aan. Kies links onderaan voor registreren:

  ISBN aanvragen

 

 • 3. Koop ISBN’s in

  Als je een account hebt aangemaakt, kun je ISBN’s inkopen. De tarieven per 1 januari 2023 zijn:
  • 1 ISBN € 109,15
  • 10 ISBN’s € 283,01

 

 • 4. Registreer je boektitel

  Na het aankopen van een reeks van 1 of 10 is je prefix (het eerste, vaste deel van het ISBN) geregistreerd. Nu kun je een boektitel registreren. Je kent jouw boek definitief een ISBN toe via ‘Titel registreren’ in het menu.

 

 • 5. Vul je gegevens in

  Vul alle benodigde gegevens in. Behalve de titel en subtitel moet je ook de verschijningsvorm aangeven en een NUR kiezen voor je boek. Op het tweede blad geef je de betrokkenen aan (vermeld in ieder geval de auteur) en het aantal pagina’s. Dat laatste weet je waarschijnlijk nog niet en moet je vooreerst nog schatten. Je kunt het later altijd weer aanpassen (doe dit wel voor verschijnen omdat veel webshops deze gegevens overnemen).

Na het registreren van je titel ontvang je een bevestigingsmail.

 

Zo gebruik je het ISBN

Het ISBN plaats je minimaal in het colofon van je boek en – samen met de bijbehorende barcode – op de achterkant van je boek. Natuurlijk vermeld je het ISBN bij elke bestelmogelijkheid (op je website, in de online boekhandel, enzovoort) en liefst ook in alle promotionele uitingen (zoals een persbericht en uitnodiging voor de boekpresentatie). Zo kan iedereen je boek makkelijk opzoeken of online terugvinden.

TIP – Lees ook Het ISBN vor je boek – dit is wat je moet weten.

Inhoudsopgave