Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Mag je korting geven op je boek?

In Nederland zijn boekverkopers gebonden aan de Wet op de vaste boekenprijs. Uitgevers registreren de (minimum)verkoopprijs bij het Commissariaat voor de Media. Iedereen die het boek verkoopt moet zich houden aan die prijs. Korting geven op de verkoopprijs mag niet. Ook is het niet toegestaan om een presentje of bijvoorbeeld de kans op een prijs weg te geven bij het boek. Dit wordt gezien als verkapte korting.

 

Uitzonderingen

In de volgende gevallen mag je wel korting geven op de verkoopprijs:

 1. De (online) boekhandel krijgt korting bij het inkopen van boeken. Deze korting bedraagt doorgaans 42 tot 45% op de verkoopprijs en wordt automatisch verrekend bij de inkoop via CB (voorheen Centraal Boekhuis).
 2. Uitgevers mogen auteurskorting verlenen wanneer schrijvers hun boek inkopen bij de uitgever. Deze korting bedraagt meestal 25 tot 40% van de verkoopprijs. De auteur mag deze boeken gebruiken voor promotionele doeleinden of doorverkopen aan consumenten (rekening houdend met de vaste boekenprijs).
 3. Bij verkoop van meerdere boeken tegelijk aan dezelfde afnemer is het geven van korting toegestaan:
  – maximaal 5% bij afname van minimaal 10 exemplaren
  – maximaal 10% bij afname van minimaal 30 exemplaren
  – een vrije korting bij afname van minimaal 100 exemplaren.
 4. Je mag maximaal 10% korting geven aan onderwijsinstellingen en bibliotheken bij de verkoop van meerdere exemplaren tegelijk.
 5. Onder voorwaarden mogen uitgevers de verkoopprijs van een boek tijdelijk verlagen. Dan geldt een zogeheten actieprijs.

Uitgevers mogen de vaste verkoopprijs niet eerder dan een jaar na verschijnen opheffen.

E-books en uitgaven in een andere taal dan het Nederlands of Fries zijn uitgezonderd van de Wet op de vaste boekenprijs.

 

Vlaanderen

In Vlaanderen geldt de eerste zes maanden na verschijnen een gereglementeerde boekenprijs (GBP). In deze periode mag onder voorwaarden korting worden gegeven:

 • maximaal 10% aan consumenten
 • maximaal 25% aan onderwijsinstellingen
 • maximaal 20% aan bibliotheken.

Na zes maanden vervalt de vastgestelde prijs automatisch. De verkoopprijs dient aangemeld te worden bij boekenbank.be. Educatieve en wetenschappelijke uitgaven zijn uitgezonderd van de GBP.

Wil je weten welke mogelijkheden je hebt om binnen de Wet op de vaste boekenprijs acties met je boek te houden? We helpen je er graag mee!

Wil je dit artikel delen in jouw netwerk? Graag!
Gebruik hiervoor een van de deelknoppen hieronder.

Inhoudsopgave