Wanneer is een boek een bestseller?
Een bestseller is – volgens de simpele omschrijving in Van Dale – een ‘succesboek’. Oftewel: een boek dat succes heeft. Zo kijken wij bij BoekenBusiness ook graag naar de term. Want de grootste winst van een boek zit hem niet in de verkoop, maar in wat dat boek je verder allemaal nog brengt. Je hele bedrijf lift mee op de expertstatus die het (laten) schrijven van een boek je oplevert.
Van Dale geeft ook een ruimere betekenis aan het woord ‘bestseller’, namelijk: ‘een product dat goed wordt verkocht’. In dit geval een boek dus. Hoeveel exemplaren je van je boek dan moet verkopen, om te kunnen spreken van een bestseller, daarover zijn de meningen verdeeld.
Wanneer spreek je van een bestseller?
Of een boek een bestseller is, hangt af van:
1. Het genre
Het soort boek dat je schrijft, bepaalt een belangrijk deel van je verkoopkansen. Een roman krijgt vaak pas het predicaat ‘bestseller’ als er enkele tienduizenden, of zelfs meer dan 100.000 exemplaren van zijn verkocht. Maar bijvoorbeeld een zakelijk non-fictieboek wordt bij een verkoop van 10.000 exemplaren al een ‘bestseller’ genoemd.
2. Het taalgebied
Hoe groter het taalgebied waarvoor jij je boek schrijft, hoe meer kans op ronkende verkoopcijfers. Hier gaat simpelweg de wet van de grote getallen op. Koopt 1% van de Engelstaligen op de wereld je boek, dan zijn dat er een stuk meer dan 1% van de Nederlandstaligen. Dit kan een overweging zijn om je boek te laten vertalen…
3. De gehanteerde criteria
Er zijn verschillende instanties die de term ‘bestseller’ gebruiken. Aangezien dit geen beschermde titel is, kan iedereen daar zijn eigen criteria bij hanteren. Zo kijkt de CPNB, dat elke week de bestseller 60 samenstelt, naar de verkopen die via CB zijn gerealiseerd. Managementboek.nl stelt zijn top 100 samen op basis van de verkoop via de eigen site (een boek dat langere tijd hoog genoteerd staat, krijgt het label ‘everseller’). En Erica van Boven, die onderzoek deed naar bestsellers in Nederland, omschrijft bestsellers als boeken die ‘iedereen’ op een bepaald moment wil lezen, die in grote stapels bij de boekhandel liggen en daarna weer plaatsmaken voor andere modeboeken.
4. De doelen die je met je boek hebt
Of een boek een succes is voor jou als auteur, hangt natuurlijk vooral af van wat je met je boek wilt bereiken. Dat kan veel directe verkoop zijn, maar bijvoorbeeld ook een hogere expertstatus is, meer gevraagd worden voor lezingen of meer omzet voor je bedrijf.
Hoeveel exemplaren moet je verkopen om je boek een bestseller te noemen?
Voor onze primaire doelgroep – ondernemers die een boek schrijven om hun bedrijf te versterken – kunnen we stellen: met 10.000 verkochte exemplaren heb je echt een bestseller in handen. Maar ook 3000 is een aantal dat geregeld wordt genoemd door uitgevers en auteurs. Weet je de 100.000 te halen – ook dat komt voor – dan doe je het echt heel goed. Managementboek.nl spreekt al bij 1000 exemplaren van een bestseller.
Los van alle verschillende definities en criteria geldt: Heb jij je doelen behaald? Dan is het in elk geval voor jezelf al een succesboek!
Ben jij een ondernemer zonder boek? Maak er nu werk van en meld je aan voor de gratis videoserie ‘Boek schrijven? Gewoon doen!’. Die helpt je echt op weg dat boek te schrijven.