Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is de wet op de vaste boekenprijs?

In Nederland is de verkoop van boeken geregeld in de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp). Wie een boek aan de consument verkoopt, moet dat doen voor de prijs die de uitgever heeft vastgesteld (voor een hoger bedrag mag ook).

De wet is bedoeld om prijsconcurrentie te voorkomen en daarmee een brede beschikbaarheid en een divers aanbod van boeken te bevorderen. Uitgevers zijn op deze manier in staat om ook minder winstgevende boeken uit te geven.

 

Waarvoor geldt de Wet op de vaste boekenprijs?

De Wet op de vaste boekenprijs geldt voor alle boeken in de Nederlandse of Friese taal. Het maakt niet uit of een boek bij een uitgever of in eigen beheer is verschenen. Ook is een ISBN niet noodzakelijk. Uitgevers en importeurs zijn verplicht om de (minimale) verkoopprijs van een boek vast te leggen bij het Commissariaat voor de Media.

In principe is het niet toegestaan om eindconsumenten korting te geven op de verkoopprijs. Onder korting wordt ook verstaan: iets extra’s geven bij aanschaf van het boek, zoals korting op een training, de kans op een prijs of een presentje.

Consumenten kunnen alleen korting krijgen bij afname van grote aantallen in één keer, of in het geval van bijzondere prijzen (actieprijzen, serieprijzen of ledenprijzen). Zowel de verkoopprijs als bijzondere prijzen moeten door de uitgever vastgelegd worden bij het Commissariaat voor de Media.

De Wet op de vaste boekenprijs geldt niet voor boeken die in Nederland worden uitgegeven in een andere taal. Ook e-books zijn uitgezonderd.

 

Vlaanderen

In Vlaanderen geldt een gereglementeerde boekenprijs (GBP) in de eerste zes maanden na verschijning. In die periode mag een boek met maximaal 10% korting worden verkocht aan de consument. Boeken met de bijbehorende GBP moeten aangemeld worden bij Boekenbank.

Wil je weten welke mogelijkheden je hebt om binnen de Wet op de vaste boekenprijs acties met je boek te houden? We helpen je er graag mee!

Wil je dit artikel delen in jouw netwerk? Graag!
Gebruik hiervoor een van de deelknoppen hieronder.

Inhoudsopgave