Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een actieprijs?

De actieprijs is een tijdelijke, lagere prijs van een boek ten opzichte van de vastgestelde verkoopprijs. Uitgevers (of schrijvers die in eigen beheer uitgeven) kunnen een actieprijs aanvragen bij het Commissariaat voor de Media. De uitgever kan de hoogte van de actieprijs vrij kiezen.

 

Wat zijn de voorwaarden voor een actieprijs?

 • Een actieprijs geldt maximaal drie maanden aan een stuk.
 • Een eventuele volgende actieprijs mag niet eerder ingaan dan een jaar na de aanvangsdatum van de vorige actieprijs.
 • De actieprijs geldt voor alle boekverkopers (niet alleen voor de uitgever, de schrijver of een individuele boekhandel).

 

Verschillende soorten actieprijzen

 1. Intekenprijs
  De intekenprijs is een actieprijs die geldt vóór het verschijnen van een boek. Uitgevers krijgen op deze manier een indicatie van de te verwachten verkoop en kunnen hun financiële risico beperken omdat er al een deel van de omzet binnen is.
 2. Bonnenprijs
  Een bonnenprijs is een actieprijs waarbij consumenten een bon moeten inleveren om de vastgestelde korting te ontvangen. Uitgevers kunnen bonnen bijvoorbeeld laten afdrukken in een krant of magazine. Voorwaarde is dat de bon geldig is bij alle partijen die het boek verkopen.
 3. Combinatieprijs
  Een combinatieprijs geldt bij gelijktijdige verkoop van twee of meer door de uitgever aangewezen boeken of bij de combinatie van een boek met een ander product. Een combinatieprijs geldt maximaal zes maanden.

 

Overige bijzondere verkoopprijzen

 • Serieprijs
  Boeken die deel uitmaken van een serie mogen tegen een speciale serieprijs verkocht worden wanneer de consument meerdere delen van de serie tegelijk koopt, of zich vooraf verplicht tot het afnemen van (een deel van) de hele serie.
 • Ledenprijs
  Is een boek tot stand gekomen met aanmerkelijke steun van een niet op winst gerichte maatschappelijke of ideële organisatie, dan kan de uitgever een afwijkende ledenprijs vaststellen uitsluitend voor de leden of begunstigers van die organisatie.

 

Vlaanderen

In Vlaanderen worden boeken aangemeld bij boekenbank.be. In de eerste zes maanden na verschijnen geldt een gereglementeerde boekenprijs. In deze periode geldt een maximale korting op het boek. Wel mag een uitgever een tijdelijke, individuele promotieactie voeren. Ook zijn serie- of combinatieprijzen mogelijk in deze periode.

 

Wil je weten welke mogelijkheden je hebt om binnen de Wet op de vaste boekenprijs acties met je boek te houden? We helpen je er graag mee!

Wil je dit artikel delen in jouw netwerk? Graag!
Gebruik hiervoor een van de deelknoppen hieronder.

Inhoudsopgave