Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een e-book?

Een e-book is een digitale publicatie van een boek, die te lezen is via een e-reader of e-bookapp op je computer of tablet. Een e-book is als download te koop, of kan via abonnementsdiensten online worden gelezen. Een e-book kan verschillende bestandsformaten hebben:

 

EPUB

Het meest gebruikelijke formaat is EPUB, wat staat voor electronic publishing. Het e-bookbestand zelf is een epub. Het betreft een wereldwijd geaccepteerde standaard. Een epub heeft geen vast formaat of vaste lay-out. Zowel de paginagrootte als de lettergrootte en het lettertype is instelbaar, waardoor het e-book er op ‘iedere’ e-reader anders uitziet. Het aantal pagina’s varieert sterk.

 

EPUB 3

Er bestaat ook een epub-versie met vaste lay-out (EPUB versie 3.0), die kan worden toegepast op beeldrijke boeken waarbij de vormgeving van groot belang is. Een nadeel is dat deze ‘fixed lay-out’-epubs lastig op kleine schermen te lezen zijn.

 

PDF

Daarnaast worden e-books ook aangeboden in PDF-formaat (portable document format). Deze zijn vergelijkbaar met de gedrukte versie, en kennen dus een vaste lay-out. Dit formaat wordt vooral gebruikt voor marketingdoeleinden: e-books die als weggever worden aangeboden.

 

Kindle

Tot slot zijn er nog twee Kindle-formaten van Amazon. Deze bestanden worden aangeduid als AZW of MOBI en zijn uitsluitend te lezen op de Kindle-e-reader. Ze zijn, net als een epub, instelbaar voor lezers.

 

Hoe lees je een e-book?

Een e-book lees je op speciaal daarvoor ontworpen apparaten: e-readers. De bekendste zijn de Kindle (van Amazon) en de Kobo. Heb je een tablet, of lees je liever op je computer of telefoon? Dan kun je readerapps downloaden zoals iBooks (voor Apple-apparaten), Calibre en Adobe Digital Editions.

 

Inhoudsopgave