Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een ghostwriter?

De definitie van ghostwriter is: iemand die voor een ander teksten schrijft die op diens naam gepubliceerd worden (bron: Van Dale). In het geval van een boek: de ghostwriter schrijft de tekst, op de cover komt de naam van de ‘auteur’. Ghostwriters – de Nederlandse termen ‘spookschrijver’ of ‘schaduwschrijver’ zijn niet algemeen in gebruik – worden vooral ingezet door drukbezette ondernemers, kennisprofessionals, dyslecten, celebrity’s en andere bekendheden.

 

Wat doet een ghostwriter?

De ghostwriter van een non-fictieboek schrijft de visie van de auteur in mooie woorden op. Ghostwriters denken mee over de structuur van het boek, halen met scherpe vragen waardevolle input naar boven, helpen auteurs hun boodschap helder te krijgen en zetten dit alles om in lekker leesbare tekst. Op verzoek kunnen ze ook achtergrondartikelen doornemen om het onderwerp nog beter neer te zetten en extra research doen. Zijn er proeflezers bij het boek betrokken? Dan verwerkt de ghostwriter hun commentaar in het definitieve manuscript.

 

Hoe werkt een ghostwriter?

 Een ghostwriter laat zich in principe betalen voor zijn werk en draagt daarna het auteursrecht over aan de ‘schrijver’ van het boek. Ghostwriters zijn het gewend dat ze onzichtbaar op de achtergrond blijven en dat de auteur de credits krijgt. Een goede, professionele ghostwriter kan zich verplaatsen in de schrijver én in de lezer. Heldere afspraken bevorderen een prettige samenwerking en dragen bij aan een optimaal resultaat. Werk je samen met BoekenBusiness, dan krijg je naast ghostwriting ook hulp bij het (laten) uitgeven en promoten van je boek. En ondersteuning om het zakelijk tot een succes te maken.

Gratis BoekSucces-gesprek

Benieuwd wat een ghostwriter voor jou kan betekenen? Download onze whitepaper Ghostwriting – Hoe werkt het, wat levert het op? En plan vrijblijvend een BoekSucces-gesprek in om met een professional over je boekidee te sparren.

Inhoudsopgave