Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een luisterboek?

Een luisterboek of audioboek is een ingesproken versie van een boek, aangeboden als digitaal geluidsbestand, meestal in MP3-formaat. Een luisterboek wordt ingesproken door een stemacteur, dit is iemand die getraind is in helder en prettig voorlezen. Er zijn ook luisterboeken die door de schrijver zelf worden voorgelezen.

Een luisterboek bestaat uit een verzameling van verschillende MP3-bestanden (doorgaans per hoofdstuk een mp3, ook wel ‘track’ genoemd), die worden samengevoegd tot een overkoepelend bestand (een ‘chapterized file’). Dit bestand bevat ook de metadata, zoals de schrijver, de titel van het boek en het aantal delen of hoofdstukken.

 

Hoe luister je naar een luisterboek?

Een luisterboek is af te spelen via een smartphone, tablet of mp3-speler. Audioboeken zijn als download te koop, maar het merendeel van de audioboeken wordt via streamingdiensten beluisterd. Deze diensten bieden luisterboeken aan in abonnementsvorm: de luisteraar betaalt een vast bedrag per maand en heeft daarna vrije keuze uit alle beschikbare luisterboeken. Bij veel aanbieders mag je onbeperkt luisteren, bij bijvoorbeeld de Bibliotheek is het beperkt tot tien boeken per maand.

De meest bezochte streamingdienst voor luisterboeken is Storytel. Ook bol.com biedt via Kobo Plus een populaire streamingdienst, voor zowel luisterboeken als e-books. Andere bekende aanbieders zijn Nextory, Spotify en de Bibliotheek (via de LuisterBieb-app). In de meeste online boekhandels zijn luisterboeken te koop als download en soms op cd. In de fysieke boekhandel worden luisterboeken op cd verkocht.

 

Inhoudsopgave