Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is het Commissariaat voor de Media?

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) is de instantie die toeziet op naleving van de Wet op de vaste boekenprijs. Alle boeken die in de Nederlandse en Friese taal in Nederland verschijnen moeten uiterlijk een week voor de verschijningsdatum aangemeld worden bij het CvdM.

Om als uitgever of eigenbeheerschrijver een boek aan te melden, moet je jezelf registreren bij het CvdM. Daarbij zijn een kopie van een geldig legitimatiebewijs nodig en een uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Iedereen – uitgevers, auteurs en consumenten – kan de vastgestelde verkoopprijs van een boek raadplegen op de website van het CvdM.

 

Prijswijzigingen

Telkens wanneer de uitgever de verkoopprijs van een boek wijzigt, moet dit doorgegeven worden aan het CvdM, zodat alle boekverkopers steeds dezelfde (minimale) verkoopprijs hanteren. De volgende wijzigingen zijn mogelijk:

  • Actieprijzen: een tijdelijke verlaging van de verkoopprijs (niet langer dan drie maanden achter elkaar en niet vaker dan een keer per jaar).
  • Een permanente prijswijziging: op zijn vroegst een half jaar na verschijnen, daarna steeds na minimaal een half jaar.
  • Prijsopheffing: niet eerder dan een jaar na verschijnen. Vanaf dit moment geldt de Wet op de vaste boekenprijs niet meer.

Kun je hulp gebruiken bij het uitgeven van je boek in eigen beheer? Wij helpen je graag verder!

Wil je dit artikel delen in jouw netwerk? Graag!
Gebruik hiervoor een van de deelknoppen hieronder.

Inhoudsopgave