Wat is POD?
POD staat voor printing on demand, dus drukken op bestelling van de afnemer. De afkorting wordt op twee manieren gebruikt: 1. om de druktechniek aan te duiden van het digitaal printen in kleine oplage (tegenover drukken in grotere oplage via offset); 2. om de uitgeefvorm aan te duiden van laagdrempelig je boek uitgeven via een selfpublishing-platform.
POD drukken van je boek
De ultieme vorm van printing on demand is een boek pas drukken en inbinden als het nodig is, bijvoorbeeld als er een exemplaar verkocht is. Oplageloos uitgeven wordt dat ook wel genoemd. Schrijvers die in eigen beheer uitgeven hebben daarvoor de volgende mogelijkheden:
- Via een CB Compactaansluiting. Zo kun je je boek via alle bij CB aangesloten (online) boekhandels verkopen zonder fysieke oplage. In de database van CB zet je de drukbestanden klaar. Zodra iemand jouw boek bestelt bij bijvoorbeeld bol.com, wordt je boek ter plekke geprint, ingebonden en verstuurd naar de klant.
- Via een selfpublishing-platform of POD-uitgeverij. Je boek komt te koop in de webshop van deze uitgevers en bij bestelling wordt het gedrukt en verzonden.
- Via het selfpublishing-platform van Amazon: KDP. Je boek komt dan uitsluitend bij Amazon te koop.
- Via gespecialiseerde drukkers die naast kleine oplages ook betaalbaar losse boeken produceren.
Via al deze kanalen kun je natuurlijk ook kleine oplages van bijvoorbeeld vijftig of honderd boeken laten drukken.
POD uitgeven van je boek
Er zijn veel online dienstverleners te vinden bij wie je je boek gratis kunt uitgeven, meestal via geautomatiseerde opmaaksystemen. Dit worden POD-uitgevers genoemd. Deze selfpublishing-platformen zijn in feite POD-drukkers die indirect aan de boekverkoop verdienen, door de boeken on demand te drukken. Je boek komt te koop via de website van de aanbieder, sommige bieden ook een CB-aansluiting aan voor verkoop via de boekhandel.
Voordelen van POD
- Je loopt niet het risico van onverkochte oplages.
- Je doet geen grote voorinvestering in drukkosten en hebt geen opslagkosten.
- Je bent flexibel en kunt de inhoud ook na verschijnen nog aanpassen.
Nadelen van POD
- De kwaliteit van druk- en bindwerk is vaak matig ten opzichte van offsetdruk.
- Je bent beperkt in de keuzes wat betreft de uitvoering: luxe extra’s zoals een preeg, goudfolie of bedrukte binnenzijde zijn vaak niet mogelijk of erg prijzig.
- Een fullcolour binnenwerk is in vergelijking met offsetdruk erg duur.