Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat kost een ghostwriter?

De kosten van een professionele ghostwriter bedragen gemiddeld zo’n 60 tot 95 euro per uur, of 45 tot 70 cent per woord. Reken bij een projectprijs op 15.000 tot 25.000 euro. Laat een ghostwriter zich op ‘royaltybasis’ uitbetalen, dan zijn de kosten afhankelijk van de gerealiseerde verkoop.

Een woordje uitleg…

 

Wat kost een ghostwriter: 4 manieren van uitbetalen

Ghostwriters van boeken laten zich op vier manieren betalen. Namelijk in de vorm van:

  1. uurtarief
  2. woordtarief
  3. projectprijs
  4. vergoeding per verkocht exemplaar

 

Ad 1 – uurtarief

Als schrijver betaal je de ghostwriter simpelweg voor elk gewerkt uur. Je geeft hem carte blanche of vraagt vooraf om een inschatting van de uren.

 

Ad 2 – woordtarief

De ghostwriter rekent een vast bedrag per woord. Zo weet je als ‘schrijver’ precies waar je aan toe bent én blijf je flexibel. Wil je het oorspronkelijke plan aanpassen, dan is direct duidelijk wat dit voor de facturering betekent.

 

Ad 3 – vaste prijs

Werkt de ghostwriter met een projectprijs, dan spreekt deze een vast bedrag met je af voor het totale schrijfproject. Belangrijk in dit geval: duidelijke afspraken over wat er wel en wat er niet binnen het project valt.

 

Ad 4 – vergoeding per verkocht exemplaar

De ghostwriter rekent in eerste instantie geen kosten voor het schrijven van het boek, maar laat zich later uitbetalen in een vergoeding per verkocht exemplaar. Vergelijk het met de royalty’s die uitgevers aan hun auteurs betalen.

__________

 

Combinaties van de genoemde werkwijzen zijn ook mogelijk. Bijvoorbeeld een projectprijs plus een royaltypercentage voor elk verkocht exemplaar. Optie 4, een vergoeding per verkocht exemplaar, komt in de praktijk weinig voor.

 

Wat kost een ghostwriter: factoren die de prijs bepalen

Ongeacht of de ghostwriter met een uurtarief, woordtarief of projectprijs werkt, de totale kosten zullen afhangen van de (ingeschatte) hoeveelheid werk. Factoren die de prijs bepalen zijn bijvoorbeeld:

  • de omvang van het boek
  • het soort boek (het ene genre laat zich wat vlotter schrijven dan het andere)
  • de manier waarop de ‘auteur’ input aanlevert
  • de benodigde research
  • eventuele reiskosten

Wil je meer weten over ghostwriting en wat het voor jou kan betekenen? Download onze whitepaper Ghostwriting – Hoe werkt het, wat levert het op?

Inhoudsopgave