Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat verdien je aan een boek?

Wat je aan je boek verdient, hangt af van welke uitgever je hebt en via welk kanaal je het boek verkoopt.

 

De reguliere kwaliteitsuitgever

Van de uitgever ontvang je een percentage van elk verkocht boek. Deze royalty’s worden berekend over de netto-verkoopprijs (de prijs exclusief 9% btw) of de netto-opbrengst (de verkoopprijs exclusief 9% btw en minus de boekhandelsmarge). Het percentage bedraagt gewoonlijk 8 tot 12%, afhankelijk van de hoeveelheid verkochte boeken.

Over boeken die je inkoopt bij de uitgeverij krijg je auteurskorting. Deze bedraagt meestal 30 tot 40% van de netto-verkoopprijs. Deze marge is extra voor jou als auteur wanneer je boeken rechtstreeks aan de consument verkoopt – bijvoorbeeld bij lezingen of trainingen.

 

Eigenbeheeruitgever

De verdiensten van je boek bij uitgeven in eigen beheer worden bepaald door de opbrengst (verkochte boeken maal de verkoopprijs) minus alle kosten. Deze kosten zijn onder te verdelen in:

 • Redactie

  De mate van redactie (correctie, lichte of zware redactie, herschrijven) hangt af van de kwaliteit van het manuscript. De prijs loopt uiteen van 2,5 tot 22 cent per woord.

 • Vormgeving

  Vormgeving is nodig voor het omslag (cover plus achterflap) en het binnenwerk. De kosten hiervoor worden sterk beïnvloed door de hoeveelheid afbeeldingen.

 • Drukkosten

  De drukkosten per exemplaar variëren sterk. Drukkers hanteren een staffelkorting: hoe groter de oplage, hoe lager de prijs. De inkoopprijs neemt af van meer dan € 10 bij een los gedrukt exemplaar tot ongeveer € 3 bij aantallen boven de 2000 stuks.

 • Boekhandelsmarge

  Boekwinkels (zowel online als offline) ontvangen korting wanneer ze het boek inkopen. Deze bedraagt gewoonlijk 42 tot 45% van de netto-verkoopprijs voor boeken die via het CB gedistribueerd worden.

 • Distributiekosten

  Dit zijn de kosten die gemaakt worden om het boek bij de consument te krijgen. Rechtstreeks versturen naar de lezer kost ongeveer € 4,50 wanneer het boek door de brievenbus past en niet de grens over gaat. Maak je gebruik van een CB-aansluiting, dan betaal je een vast bedrag per maand (circa € 35) en daarnaast een variabel bedrag van € 2 tot € 3 per boek.

 

Vanwege de totale kosten is uitgeven in eigen beheer financieel gezien vooral interessant bij een hogere oplage waarbij een flink deel rechtstreeks aan de consument wordt verkocht.

Inhoudsopgave