Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat verdien je aan een e-book?

Gemiddeld houd je 30 tot 50% over aan de verkoop van e-books. De verdiensten hangen af van op welke manier en via welk kanaal het e-book wordt aangeboden – en natuurlijk van de gekozen verkoopprijs. Veel schrijvers denken dat er aan een e-book weinig te verdienen valt. Toch valt dat in de praktijk erg mee. Feit is wel dat het marktaandeel van e-books veel lager is dan dat van gedrukte boeken. In verhouding worden er van een titel dus veel meer gedrukte boeken verkocht dan e-books.

 

Verdienen aan een e-book kan op drie manieren

 

  1. Eigen verkoop via je website

Een e-book is een digitaal bestand, dus je hebt geen druk- en verzendkosten. Verkoop je zelf je e-book via bijvoorbeeld je website, dan is de volledige opbrengst – minus de btw – voor jou. Nadeel: je hebt natuurlijk een veel kleiner bereik dan de bekende webwinkels. En mocht je dat willen, dan is het e-book niet zomaar te beveiligen via bijvoorbeeld DRM-kopieerbeveiligingen.

 

  1. Verkoop via online boekhandels en e-bookaanbieders

Lezers van e-books schaffen hun boeken het liefst aan via de bekende kanalen zoals Kobo, iBooks, Amazon en bol.com. Dus zorg je dat jouw e-book via deze aanbieders beschikbaar is, dan bereik je meteen veel meer lezers. Natuurlijk sta je wat marge af op de verkopen. Bij e-books is dat gemiddeld 30%, al vragen de grotere aanbieders zoals Kobo en Amazon 40% en Managementboek zelfs 45%.

 

  1. Via abonnementsdiensten

Abonnementsdiensten voor e-books worden steeds populairder. Lezers mogen hierbij voor een vast bedrag per maand onbeperkt e-books lezen. Al zijn de verdiensten voor jou per gelezen e-book minder dan bij verkoop, de drempel voor lezers ligt er laag.  Je bereikt dus sneller grote aantallen lezers. De verdiensten verschillen sterk per kanaal. De bibliotheek biedt standaard € 0,27 per uitlening. Kobo Plus, Storytel, Cliffer en Bookmate hanteren andere rekenmodellen, die doorgaans veel meer opleveren, tot wel € 3 per gelezen e-book.

 

Wil jij een e-book laten maken van je boek? Neem contact op voor de mogelijkheden en het aanvragen van een offerte.

Inhoudsopgave