Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat zijn royalty’s?

De term ‘royalty’s’ wordt gebruikt voor het bedrag, meestal uitgedrukt in een percentage, dat de schrijver per verkocht exemplaar van zijn boek ontvangt van de uitgeverij. De hoogte en eventuele voorwaarden worden geregeld in het auteurscontract.

 

Hoe worden royalty’s berekend?

De royalty’s kunnen op verschillende manieren berekend worden:

  • als percentage over de netto-verkoopprijs (dit is de verkoopprijs exclusief 9% btw) wanneer het fysieke exemplaren betreft
  • als percentage van de netto-opbrengst (dit is de verkoopprijs exclusief 9% btw, minus de verleende boekhandelskorting van 40 tot 45%) wanneer het fysieke exemplaren betreft
  • als percentage van de netto-opbrengst bij de verkoop van e-books of luisterboeken.

Voor de meeste uitgeverijen maakt het niet uit wie het boek verkoopt: de boekhandel, de uitgeverij of de auteur. Sommige partijen sluiten verkoop via de schrijver uit van royalty’s.

Recensie-exemplaren en auteursexemplaren (de boeken die de auteur ontvangt bij verschijning) tellen niet mee in de berekening.

De meeste uitgeverijen keren royalty’s eens per jaar uit, gewoonlijk in april of mei, over de verkopen in het jaar ervoor.

Soms ontvangen schrijvers een niet-terugvorderbaar voorschot op de royalty’s. Dit wordt verrekend bij de jaarlijkse afrekening. De auteur mag dit voorschot houden, zelfs als het totaal aan royalty’s onder dit voorschot blijft.

 

Hoeveel royalty’s ontvangt de schrijver?

Het gebruikelijke percentage royalty’s bij het eerste boek van een auteur ligt rond de 9% (van de netto-verkoopprijs). Kost het boek € 24,95 in de winkel, dan levert dat de schrijver € 2,06 op per verkocht exemplaar (24,95/1,09 * 9%).

Sommige uitgeverijen hanteren een staffel. Bij grotere aantallen kan het royaltypercentage dan oplopen tot circa 12% (bij meer dan 10.000 exemplaren). Wanneer een boek een bestseller was, ligt het royaltypercentage bij het volgende boek meestal wat hoger.

Royalty’s berekend als percentage van de netto-opbrengst, bedragen gewoonlijk 12 tot 15%. Bij een boek met een verkoopprijs van € 24,95 ontvangt de auteur in dit geval € 1,59 tot € 1,99 per verkocht exemplaar (bij een boekhandelskorting van 42%).

Zoveel uitgeverijen, zoveel variaties in contracten. Wil je weten of je een goede deal hebt? Voor € 119 vergelijken wij jouw contract met wat in de markt gebruikelijk is.

Inhoudsopgave