Wie een boek schrijft, droomt van succes. Maar als aankomend auteur kun je er ook zomaar nachtmerries van hebben. Je ziet die lezer al staan in de boekhandel, met jouw nieuwe boek in de hand: “Sjonge, wat een goedkope rommel. Die cover ziet er niet uit.” En na een blik op de inhoud: “Poe, daar begin ik niet aan.”
Gelukkig is er een simpele remedie tegen dit doemscenario: lever een boek af van hoge kwaliteit. Zo doe je dat:

Visitekaartje

Besteed zorg aan de uitvoering

 

Een boek met een onrustige bladspiegel, te kleine marges of een amateuristische cover is een uitermate slecht visitekaartje. Besteed aandacht aan de opmaak en uitvoering van je boek en zorg dat het er uitnodigend uitziet, vanbinnen en vanbuiten.

 

 

Bespaar niet op de redactie

 

Spatten de taalfouten en kromme zinnen van de bladzijde af? Dan nemen de lezer en de journalist je al niet meer serieus als auteur. Al is de inhoud van je boek nog zo goed, die zelfopgeworpen drempel overwin je niet zomaar meer. Schakel dus een goede redacteur en/of corrector in.

 

Wil je meer weten over hoe je voorkomt dat jouw boek een slecht visitekaartje is? Tijdens de masterclass ‘Zo schrijf je een boek’ leer je wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een succesvol non-fictieboek.

Practice what you preach!

 

Breng je eigen adviezen in de praktijk. Schrijf je een boek over spelen met kleur? Kies dan niet voor een grijs omslag. Vertel je dat oefeningen de beste manier zijn om informatie over te brengen? Neem dan in je eigen boek ook oefeningen op.

 • Kies je onderwerp zorgvuldig
  Als jouw boek straks op de markt is, is het een stille ambassadeur van je bedrijf. Zie het als een verkoper die je geen loon hoeft uit te betalen. Je boek communiceert jouw boodschap aan de lezer. Aan je (potentiële) klant dus. Hoe slimmer je het onderwerp kiest, hoe meer je er uithaalt.
 • Schrijven is schrappen
  Houd de aandacht van de lezer vast. Schrijf niet alles op wat je weet, maar kies dat wat voor je doelgroep interessant is.
 • Schrijf de waarheid
  Je fantasie de vrije loop laten? Dat mag bij het schrijven van een roman. Maar non-fictie hoort waar te zijn. De lezer rekent daarop. Check dus goed je bronnen en wees eerlijk. Betrapt worden op leugens is misschien wel goed voor de publiciteit, maar niet voor je reputatie.
 • Wees geloofwaardig
  Het leven begint bij 40 is een prima titel voor een boek. Maar niet als de auteur een twintiger is. Kies het onderwerp van je boek zo dat je het geloofwaardig kunt brengen.
 • Neem de tijd
  Een boek schrijven kost tijd. En tegen het eind van het schrijfproces groeit de behoefte om er een punt achter te zetten. Maar al ben je nog zo toe aan afronding en al heb je het nog zo druk, doe geen concessies aan de kwaliteit. Je boek hoeft niet perfect te zijn – het kan altijd beter – maar zorg dat je straks tevreden bent met het resultaat. Dat je met trots kunt kijken naar jouw naam op de cover.

Door: Janneke Sinot

Volg ons op

Janneke Sinot

Over de auteur:

Janneke Sinot

Schrijven, marketing en businesscoaching. Het is een combinatie die Janneke vol enthousiasme heeft omarmd. Ze volgde de vakopleidingen Boekhandel en Uitgeverij en behaalde een universitaire bul in de Algemene Taalwetenschap. Het boekenvak kent ze van alle kanten: als boekhandelaar (ze had al op haar 17e een eigen zaak), als auteur, schrijfcoach, redacteur, manuscriptbeoordelaar, boekenrecensent, corrector, journalist en ghostwriter.

Mensenrechten gaan Janneke aan het hart. Verder trekt ze er graag opuit met een rugzak. Haar grootste jeugdzonde? Duizenden eieren kapot gooien…

tel. +31 (0)6 – 20 86 58 94
janneke@boekenbusiness.com

Wil je meer weten over hoe je voorkomt dat jouw boek een slecht visitekaartje is? Tijdens de masterclass ‘Zo schrijf je een boek’ leer je wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een succesvol non-fictieboek.