Eens per jaar organiseert CB-Logistics een e-bookevent voor het boekenvak. Waar staan we met zijn allen? Welke ontwikkelingen kunnen we de komende tijd verwachten? Om hier een goed beeld van te geven, waren er interessante sprekers uitgenodigd. BoekenBusiness was erbij.

e-book ontwikkelingen boekenvak (iStockPhoto)

Digitale transformatie

 

“We doen de dingen anders dan een paar jaar geleden”, meldt consultant Jo Caudron van Duval Union tijdens zijn voordracht. Hij laat dat zien aan de hand van aansprekende voorbeelden als Spotify, AirBnB, Blendle, Netflix en taxi-app Uber. Stuk voor stuk initiatieven die de wereld op zijn kop hebben gezet. De traditionele industrie kan alleen maar overleven door een digitale transformatie te ondergaan. Caudron vergelijkt dit proces met een achtbaan. Aanvankelijk gaan de karretjes langzaam omhoog. Op een gegeven moment bereiken ze de top, waarna ze in vrije val naar beneden duiken. Instappen in de achtbaan kan alleen als de karretjes nog omhoog rijden.

Het boekenvak is nog niet boven aan de achtbaan, maar Caudron waarschuwt dat snelheid geboden is: “De taxiwereld kan zich verzetten, maar Uber houd je niet tegen.” Hij adviseert het boekenvak écht werk te maken van de digitale agenda en een Chief Digital Office te benoemen, een specialist op het gebied van digitaal leiderschap. Alleen zo is de digitale transformatie tot stand te brengen.

Na de presentatie van Caudron was het boekenvak zelf aan de beurt. Vier spelers in het veld mochten in panelvorm hun visie delen.

 

 

Mofibo

 

Deze online boekendienst komt eraan, vertelt Nathan Hull. Het idee is ‘all you can read’ (e-books en audioboeken) voor € 9,99 per maand. Naar eigen zeggen heeft Mofibo er in thuishaven Denemarken voor gezorgd dat het marktaandeel e-books in anderhalf jaar tijd is gegroeid van 3 naar 16%. Uitgevers, auteurs en agenten ontvangen een bedrag per gelezen boek. Tot zover de mooie woorden. Hull liet zich niet uit over het totale aantal abonnees, maar er komen er tienduizenden per maand bij. Ook kon hij niet zeggen wanneer we Mofibo in Nederland zullen zien: “We willen alle uitgevers aan boord hebben voor we starten.” Daarnaast kwam er geen antwoord op de vraag welke bedragen straks precies betaald worden per gelezen boek. Jammer, want als dat bedrag interessant genoeg is kan dat uitgevers over de streep trekken.

Update: medio 2016 kwam het bericht dat Mofibo is overgenomen door Storytel. Klanten uit Nederland worden voortaan daarnaar verwezen.

 

 

Elly’s Choice

 

Bij dit initiatief van VBK en Dutch Media krijgen de abonnees maandelijks een selectie van tien titels (uit de eigen collectie) voor een bedrag van € 2,99. Boudewijn Jansen legt uit dat Elly’s Choice nadrukkelijk ook de minder bekende auteurs op het lezersmenu zet. Dat noemt hij een groot voordeel ten opzichte van de concurrenten. Of het een succes wordt? Er zijn volgens Jansen meer dan 200.000 profielen aangemaakt en dat leverde tienduizenden betalende jaarleden op. Wat de individuele auteur van Elly’s Choice ontvangt voor de gelezen boeken bleef ook hier onduidelijk.

Update: sinds begin 2017 gaat Elly’s Choice verder onder de naam Bookchoice.

 

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

Bliyoo

 

Boekhandelsketen Bruna heeft ook nog niet alle uitgevers aan boord, maar is al wel begonnen met Bliyoo. Voor € 9,95 per maand kan de lezer onbeperkt boeken of tijdschriften lezen en voor € 14,95 per maand allebei. Een regelrechte concurrent van Mofibo dus. Een slim algoritme zorgt voor een selectie boeken op de voorpagina, op basis van het leesgedrag. Woordvoerder Fred Zegers meldt dat hij 340 enthousiaste ambassadeurs heeft, namelijk de Bruna-winkels. Dat lijkt mij wat optimistisch, want waarom zou een boekhandelaar zijn lezers adviseren om alles digitaal te lezen?

Update: medio 2018 maakte Bruna bekend te stoppen met Bliyoo. Klanten werd geadviseerd om over te stappen naar Bookchoice.

 

 

De auteur

 

Schrijver Marcel van Driel was ook uitgenodigd om zijn zegje te doen. Hij sprak over de veranderende rol van de auteur, die niet meer in zijn studeerkamer achter de pc zijn boeken zit te tikken. Nee, de schrijver anno 2015 is zichtbaar voor het publiek. Van Driel is zelf een goed voorbeeld: hij haalde met crowdfunding ruim € 17.000 op om zijn eerste thriller voor volwassenen te kunnen schrijven (Nachtmerrieman, planning begin 2017). Daarnaast liet hij een gratis game maken ter ondersteuning van zijn Superheldenreeks. Dat levert volgens de schrijver een flinke stijging van het aantal lezers op.
Van Driel acht het niet uitgesloten dat de schrijver van de toekomst teruggaat naar de tijd van Charles Dickens: niet meer een heel boek tegelijk schrijven, maar in afleveringen, met telkens een cliffhanger. Model Netflix zeg maar.

 

 

En verder?

 

Lannoo en WPG Uitgevers kondigden in 2013 aan dat ze met een Spotify voor boeken bezig waren. Zij lijken de boot te missen. Interessant is ook BKSY (Booksy): deze app moet een community worden van mensen die hun boeken ruilen of uitlenen aan andere gebruikers. Een mooi voorbeeld van de deeleconomie dat doet denken aan Airbnb en Uber.

Met al dit soort diensten lijkt me dat de verkoop van losse e-books zal inzakken nog voor hij echt op gang gekomen is. Een abonnement is wel erg aantrekkelijk vergeleken met de relatief hoge prijs van het e-book.

Welk initiatief het grootste wordt? De zaal reageerde verdeeld. Het hangt er, denk ik, van af wie het snelst een volledig assortiment kan bieden. Omdat Mofibo niet gehinderd wordt door een achterban die leeft van de verkoop van het papieren boek, verwacht ik dat zij een goede kans maken. Dan moeten ze natuurlijk wel naar Nederland komen. Het aanbod van Elly’s Choice is te beperkt om een belangrijke rol te vervullen.

Ik ben nu al benieuwd naar de stand van zaken over een jaar.

Door: Jan Sinot

Volg ons op

Jan Sinot

Over de auteur:

Jan Sinot

Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.

Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.

tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger