Geef je zelf je boek uit en wil je er ook een luisterversie van? Dat kan een slimme zet zijn. De markt voor luisterboeken groeit. De grote uitgevers in Nederland hebben het luisterboek inmiddels omarmd en maken van nieuwe boeken ook meteen een luisterversie. Maar hoe doe je dat als je zelf je boek uitgeeft? We vroegen het aan Koen van Huijgevoort, oprichter van Audiobook Factory en uitgever bij Bookora.

luisterboek - eboek - koptelefoon

Een luisterboek of audioboek – voor wie dat nog niet weet – is een ingesproken versie van een boek. Het wordt ingesproken door stemacteurs (soms door de auteur zelf) en als audiobestand (mp3) aangeboden. Vroeger waren ingesproken boeken alleen bestemd voor de blindenbibliotheek, maar de laatste tien tot vijftien jaar werd deze vorm steeds populairder onder drukke dertigers, veertigers en vijftigers die nauwelijks toekomen aan het lezen van een boek. Dankzij een luisterboek kunnen ze de inhoud tot zich nemen tijdens andere bezigheden, zoals autorijden, hardlopen of huishouden.

 

Enorme groeipotentie

Vooral door de opkomst van streamingdiensten als Storytel en Spotify heeft het lezen van audioboeken in abonnementsvorm een grote vlucht genomen. Volgens het CB steeg de omzet uit digitale abonnementen in de periode 2019–2020 met 46%. Toch is het tot nu toe nog een kleine markt, volgens Koen van Huijgevoort, maar wel een met een enorme groeipotentie. “Het marktaandeel van audioboeken is nu rond de 2 à 3% van de totale boekverkoop. Pas als 10% van de Nederlanders een abonnement heeft op een streamingdienst, spreek je van een volwassen markt. Nederland loopt nogal achter vergeleken met andere landen waar zowel het aanbod als de verkoop al veel groter is”, geeft hij aan. “In een land als Zweden wordt bijna 60% van alle boeken al digitaal geconsumeerd en een groot deel daarvan betreft audioboeken. Dat biedt kansen, er is nog veel groei mogelijk.”

 

Benieuwd of een luisterboek voor jou interessant is? En zo ja, hoe je het strategisch inzet voor je business? We helpen je graag met het uitdenken van een slimme strategie om het maximale uit jouw boek en luisterboek te halen.


 

Het audioboek heeft de toekomst

Van Huijgevoort, voormalig radiopresentator, begon in 2015 met Audiobook Factory, een productiebedrijf voor audioboeken. Daar verzorgt hij met zijn team nu producties voor veel uitgevers. In 2017 startte hij uitgeverij Bookora, waar hij uitsluitend luisterboeken uitgeeft. “Het voordeel was dat op dat moment ook Storytel in Nederland was gestart, een populaire streamingdienst voor audioboeken. Daarmee had je meteen een groter bereik. Maar om het in perspectief te plaatsen: toen ik begon met mijn eerste audioboek was de markt nog bijna niet bestaand. Het is haast niet voor te stellen hoe hard het is gegroeid in vijf jaar tijd. En er ligt nog altijd een enorm potentieel. Ik ben ervan overtuigd dat audioboeken de toekomst hebben, alles gaat langzaam over naar digitaal, maar e-books gaan daarbij het onderspit delven. Bij audioboeken heb je namelijk geen scherm nodig om het boek te lezen, je kunt luisteren simultaan met andere fysieke taken. Mijn verwachting is dat over drie tot vijf jaar het luisterboek het e-book heeft ingehaald.”

 

Luisteren via streamingdiensten

Het grootste deel van de audioboeken wordt volgens Van Huijgevoort beluisterd via streamingdiensten, zo’n 90%. Het fysiek aankopen en downloaden van luisterboeken komt weinig meer voor. Het voordeel is dat daarom ook geen kopieerbeveiliging nodig is – wat bij e-books wel speelt. En dat de boeken toegankelijk en laagdrempelig beschikbaar zijn. “Tegelijkertijd is de kwaliteit van een luisterboek bijzonder belangrijk, omdat streamingmodellen afrekenen per geluisterde minuut. Je moet er dus voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk blijven luisteren. Door een prettige leesstem en hoge kwaliteit audio. Dat is de reden dat wij investeren in de hoogst mogelijke kwaliteit van onze audioboeken en werken met de beste stemacteurs.”

Veel streamingplatformen zijn nog volop in ontwikkeling en er komen jaarlijks nieuwe bij. De bekendste zijn Storytel, Nextory, de Online Bibliotheek, Managementboek, Bol/Kobo Plus, Spotify, Apple Books en Google Play Books. Het CB biedt via het Luisterhuis de mogelijkheid om audioboeken via al deze platformen te distribueren. Wie in eigen beheer een luisterboek uitgeeft, kan daarvoor net als voor het fysieke boek en e-book nu ook het audioboek via het CB aanbieden. Wie het liever uitbesteedt, kan terecht bij een luisterboekenuitgever zoals Bookora.

 

Luisterboek: een goed idee?

Waarom Van Huijgevoort schrijvers aanraadt te kiezen voor een audio-uitgave? “Sommige schrijvers en uitgevers vrezen nog dat een luisterboek de verkopen van het gewone boek kannibaliseert. Maar ik denk dat je het zo niet moet zien. Het is een verrijking, je creëert een breder bereik, geeft mensen jouw content, jouw visie, in het format dat ze het liefste willen. Je ziet dat de grote uitgevers al kiezen voor simultaan uitgeven van alle vormen: gedrukt, e-book en audioboek. Kijk bijvoorbeeld op Managementboek.nl, daar zijn ook steeds meer boeken in alle vormen beschikbaar. Zo mis je namelijk geen lezers. Want mis je de audioboekenluisteraar, dan mis je als ondernemende non-fictieschrijver ook een potentiële klant.”

 

Door: Suzanna van der Laan

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Benieuwd of een luisterboek voor jou interessant is? En zo ja, hoe je het strategisch inzet voor je business? We helpen je graag met het uitdenken van een slimme strategie om het maximale uit jouw boek en luisterboek te halen.