Het Managementboek van het Jaar is bekend: Zakendoen in de nieuwe economie. Auteur Marga Hoek, CEO van ‘De Groene Zaak’, nam donderdag 17 april 2014 de bijbehorende prijs in ontvangst. Dit tijdens een feestelijke avond in de Rode Hoed in Amsterdam. BoekenBusiness was erbij. En ging op zoek naar een antwoord op de vraag: waarop beoordeelt de jury?

Managementboekgala 2014

Ruim 250 boeken beoordeelden de juryleden, voordat ze besloten welk boek die felbegeerde titel verdiende: Managementboek van het Jaar. “Dat zijn een slordige 45.000 pagina’s, waarin door de gezamenlijke auteurs bij elkaar circa 30.000 dagen aan schrijfwerk is geïnvesteerd, zeg gemiddeld 100 dagen per boek”, zo schetst juryvoorzitter Frank Kwakman de situatie.

Resultaat van al dit leeswerk was een longlist met 45 titels, die in positieve zin opvielen. Daaronder ook Sales beter de baas, van Edwin de Haas. Over zijn boek en zijn ervaringen met BoekenBusiness lees je meer in onze boekenetalage.

 

 

Wat werkt niet?

 

Over de boeken die zeker niet in aanmerking kwamen voor de titel zegt de jury: “Opvallend veel boeken bevatten losse verhalen, cases of interviews zonder verbindend concept, analyse of kernboodschap. Een deel was eerder te kenmerken als plaatjesboek, pamflet of brochure dan als managementboek. In veel in eigen beheer uitgegeven boeken misten we de hand van een redacteur en het oog van een typograaf. Ook waren er boeken bij over actuele thema’s die ertoe doen – zoals big data, talentmanagement en neuromarketing – waarbij het thema qua uitwerking nog te veel in de kinderschoenen stond.”

 

 

Shortlist

 

De volgende boeken belandden uiteindelijk op de shortlist:

Een eervolle vermelding was er voor uitgeverij Lannoo, met een groot aantal eigentijdse en uitnodigend vormgegeven boeken.

 

Wil je meer weten over het schrijven van een goed managementboek? Tijdens de masterclass ‘Zo schrijf je een boek’ krijg je volop stijltips én leer je wat er verder allemaal komt kijken bij het schrijven van een succesvol non-fictieboek.

Wat werkt wel?

 

Over de shortlist meldt de jury: “Het zijn allemaal boeken die op een heel persoonlijk niveau proberen impact te hebben op het denken en handelen van bestuurders, leidinggevenden en professionals.” Die jury bestond, naast voorzitter Frank Kwakman, uit Mabel Nummerdor, Mireille Schrijnemaekers, Maurits Bruel, Maurits Verweij en Bertrand Weegenaar. Dit gezelschap van ervaren auteurs, enthousiaste managementboekenlezers en gedreven recensenten moest dus overtuigd worden om de titel in de wacht te slepen. De jury blijkt de volgende beoordelingscriteria te hanteren:

  1. actualiteit
  2. originaliteit
  3. toepasbaarheid
  4. leesbaarheid
  5. bestendigheid
  6. onderbouwing

zakendoen in de nieuwe economie - Marga HoekOver het winnende boek zegt de jury: “Dit boek gaat voorop in de nieuwe realiteit. Het is conceptueel en praktisch tegelijk en daagt een breed lezerspubliek uit om nieuwe wegen in te slaan. Bovendien is het erg mooi vormgegeven.”

 

 

 

Opsteker

 

Voor Vakmedianet, uitgever van Zakendoen in de nieuwe economie, is de titel een mooie opsteker. Vakmedianet is de nieuwe naam van de voormalige managementboekendivisie van Kluwer, die vorig jaar verzelfstandigde en een nieuwe eigenaar kreeg.

Door: Janneke Sinot

Volg ons op

Janneke Sinot

Over de auteur:

Janneke Sinot

Schrijven, marketing en businesscoaching. Het is een combinatie die Janneke vol enthousiasme heeft omarmd. Ze volgde de vakopleidingen Boekhandel en Uitgeverij en behaalde een universitaire bul in de Algemene Taalwetenschap. Het boekenvak kent ze van alle kanten: als boekhandelaar (ze had al op haar 17e een eigen zaak), als auteur, schrijfcoach, redacteur, manuscriptbeoordelaar, boekenrecensent, corrector, journalist en ghostwriter.

Mensenrechten gaan Janneke aan het hart. Verder trekt ze er graag opuit met een rugzak. Haar grootste jeugdzonde? Duizenden eieren kapot gooien…

tel. +31 (0)6 – 20 86 58 94
janneke@boekenbusiness.com

Wil je meer weten over het schrijven van een goed managementboek? Tijdens de masterclass ‘Zo schrijf je een boek’ krijg je volop stijltips én leer je wat er verder allemaal komt kijken bij het schrijven van een succesvol non-fictieboek.