google49af60cd339fc5fd.html

Marga HoekDe verkiezing van het Managementboek van het Jaar komt er weer aan. Op 23 april maakt de jury bekend welke van de vijf titels op de shortlist het beste managementboek van 2015 is. Een mooi moment om de winnares van de vorige editie – Marga Hoek – te interviewen over haar boek. Hoe kwam ze tot het schrijven en wat heeft het haar het afgelopen jaar opgeleverd?

Hoe kwam je op het idee voor Zakendoen in de nieuwe economie?

“Dat was een proces. Wat er in de afgelopen jaren geschreven is over duurzaam ondernemen geeft onvoldoende houvast om beelden van de toekomst naar nu te brengen. Ik las wel voorbeelden van hoe het anders kan, maar die vormden geen geheel en werden niet voldoende onderbouwd. Ik voelde de behoefte aan samenhang. Omdat ik al lezingen over het onderwerp gaf, was het boek een logische stap.”

Hoe heb je het schrijven aangepakt?

“Ik ben begonnen met een basisschets. Hoe doen ondernemers zaken in die duurzame, nieuwe economie? Wat betekent dat voor innovatie, voor je bedrijfsmodel? De ondernemersvragen heb ik uitgewerkt aan de hand van zeven vensters, bekende managementgebieden. Waar ik de kennis zelf niet in huis had, heb ik research gedaan. Mijn inzichten heb ik voortdurend laten toetsen door leden van het Het Groene Brein, een netwerk van wetenschappers dat zich bezighoudt met de nieuwe economie en waarvan ik voorzitter ben. Verder moest het ook een praktisch boek worden. Daarom staat het vol cases van ondernemers, tot stand gekomen via open crowdsourcing, oproepen op social media en vooral veel research. Ook dat was een proces. Alles bij elkaar ben ik twee jaar met het boek bezig geweest.”

Vorig jaar sleepte je de titel ‘Managementboek van het Jaar’ in de wacht. Wat heeft het je opgeleverd?

Managementboek van het jaar 2014“Het is moeilijk te zeggen wat precies door de prijs gekomen is en wat een gevolg is van wat ik al in gang gezet had. De tweede druk is bijna op, ja. En ik ben een veelgevraagd spreker inmiddels, nog meer dan voorheen al het geval was vanwege mijn positie als directeur van De Groene Zaak en voorzitter van Het Groene Brein. Wat ik vooral belangrijk vond, is dat de prijs toegekend is door een vakjury. Het is een zeer innovatief boek dat daardoor nog meer geloofwaardigheid heeft gekregen.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Zakendoen in de nieuwe economie was voor mij een vertrekpunt. Ik heb net een contract gesloten in de Verenigde Staten voor een mondiale, Engelstalige editie die eind 2015 verschijnt. Daarin nemen we natuurlijk de hele wereld als blikveld. De cases in het boek (ook weer tot stand gekomen via crowdsourcing) zijn daarop aangepast. Heel leuk is dat CEO’s van internationale bedrijven met een hoofdkantoor in de Verenigde Staten nu betrokken zijn, en daardoor de Europese vestiging ook. Die waren eerst moeilijk toegankelijk. Ik heb ook nog meer geleerd om groter en vooral internationaler te denken.

Daarnaast richten we ons op onderwijs. Er verschijnt op 10 juni een nieuwe uitgave, speciaal voor tieners op het vmbo en mbo: Zakendoen in de nieuwe economie NextGen. Hiervoor hebben we de jongeren opgezocht en ons verdiept in wat ze beweegt en interessant vinden en samenwerking gezocht met onder meer het Ontwikkelcentrum. Cases aangepast, de taal en inhoud toegesneden op hun profiel. En vooral: de combinatie gemaakt met digitale middelen. Want nieuwe economie, dat betekent ook de vorm van onderwijs danig innoveren dus dat geldt zeker voor mezelf. Per september kun je dan ook als leerling ‘zakendoen in de nieuwe economie’ als vak op het mbo krijgen. Daar ben ik best trots op. Onderwijs legt de basis voor de toekomst van ons allemaal.”

Hoe denk je over uitgeven?

“Ik was tevreden over mijn uitgever. Die heeft me heel professioneel begeleid. Maar uitgevers in de nieuwe economie zijn er nog niet. Ik wilde voor de scholieren een gevarieerd aanbod van allerlei digitale content aangevuld met een boek. Daarom heb ik met New Economy Publications een eigen uitgeverij opgericht. Hier verschijnen het studieboek, maar ook toekomstige publicaties.”

Heb je spijt van je boek?

“Spijt? Geen seconde. Schrijven is echt verslavend. Als je het proces eenmaal een keer succesvol doorlopen hebt, is het een wezenlijk onderdeel van wie je bent. Er is denk ik niets méér authentiek dan je eigen boeken.”

Door: Jan Sinot

Wil je weten wat je moet doen om ook kans te maken op de titel Managementboek van het Jaar? Kijk dan bij de criteria die de jury hanteert. Hier vind je de kanshebbers voor de uitreiking op 23 april in De Rode Hoed.

Volg ons op