Al twee kwartalen op rij daalt de verkoop van e-books, maar het aantal dat via abonnementsmodellen wordt gelezen zit flink in de lift. Een ontwikkeling die velen in het boekenvak al voorzagen. Maar waar nog bijna niemand een antwoord op heeft: wat betekent dat nu voor schrijvers? Heeft het zin om je e-book aan te bieden via deze nieuwe e-bookservices? We zetten drie verschillende aanbieders voor je op rij en trekken de conclusie: ja, aanbieden in een abonnement loont. Mits je de juiste insteek kiest.

E-book

Het is een ontwikkeling die niet tegen valt te houden: onbeperkt e-books lezen tegen een laag tarief. Zoals Spotify ideaal is voor muziekliefhebbers, en Netflix voor de filmfanaten en liefhebbers van series, zo is een e-bookabonnement dat voor veellezers. Via de Bibliotheek en commerciële aanbieders als Bliyoo krijgen abonnees tegen een laag tarief toegang tot een groot assortiment e-books. Fans van digitaal lezen die eerst hun e-books kochten, stappen daarom massaal over naar dit soort abonnementen.

Die overgang betekent ook een heel nieuw businessmodel voor uitgevers en schrijvers. Want bij verkoop weet je precies wat je overhoudt per e-book. Maar hoe zit dat bij deze manier van e-bookuitlening? Natuurlijk krijgen uitgevers een vergoeding, maar hoeveel precies is lang niet altijd duidelijk. We zetten drie uiteenlopende modellen voor je op rij.

 

1 De Bibliotheek

 

Sinds ongeveer twee jaar biedt de Bibliotheek ook e-books aan. Leden mogen elke drie weken tot tien e-books lenen. Uitgevers krijgen, afhankelijk van de verschijningsdatum van het e-book € 0,36 (tot twee jaar oud) of € 0,24 (ouder dan twee jaar) per uitlening. Pas bij een paar honderd uitleningen per maand wordt dat dus interessant.

Maar het leuke is dat die grote aantallen gemakkelijk gehaald worden. Aan de ene kant omdat er een paar miljoen leden zijn, van wie een steeds groter deel ook e-books leest. Aan de andere kant omdat nog niet alle uitgevers hun e-books aanbieden via de Bibliotheek. Er is dus minder concurrentie dan in de online boekhandel en onbekendere titels komen sneller aan bod.

 

2 Bliyoo

 

Bruna lanceerde vorig jaar de abonnementsdienst Bliyoo: onbeperkt lenen van e-books en digitale tijdschriften. Deze dienst hanteert een iets complexer vergoedingensysteem. Bliyoo betaalt de uitgever voor elk gedownload exemplaar een vergoeding als de gebruiker meer dan 10% heeft gelezen. Deze vergoeding is gewogen naar actualiteit, de populariteit binnen Bliyoo (meer downloads binnen het geheel betekent een hogere vergoeding) en de omvang van het boek.

Afhankelijk dus van de populariteit, door Bliyoo ingeschaald van A tot en met F, en actualiteit (van ‘nul tot drie maanden’ tot en met ‘ouder dan twee jaar’) krijgt de uitgever tussen de € 3,80 en € 0,58 per uitlening (cijfers van 2015). Dikke boeken iets meer en dunne boeken iets minder.

NB: Bruna is halverwege 2018 gestopt met Bliyoo. Ze zet qua online streaming nu in op Bookchoice (voorheen Elly’s Choice).

Het schrijven van een succesboek is makkelijker dan je denkt.

Ontdek hoe jij in 2 weken een zakelijke bestseller schrijft,
zonder af te haken omdat je niet weet hoe je verder moet
en zonder dat jij en je boek mislukken.

3 Magboox

 

Sinds kort is ook Magboox als extern platform aangesloten bij CB. Het is een start-up vanuit de TU Eindhoven en volgens een van de oprichters, Ramazan Colkusu, uniek omdat uitgevers per gelezen pagina krijgen afgerekend.

“We zijn van start, maar zitten nog in de bèta-fase. De dienst is wel beschikbaar, maar we zijn nog aan het testen en bijsturen. Over enkele weken gaan we los met de marketing en kan iedereen gebruikmaken van Magboox.”

Colkusu kan nog niet precies zeggen hoeveel uitgevers betaald krijgen per gelezen pagina, maar volgens hem is het zeker interessant. “De opbrengst kan de e-bookverkoop overstijgen. We denken snel een groot aantal abonnees te kunnen werven, omdat we per maand maar vijf euro vragen en daarmee lager zitten dan onze concurrenten. Deze zomer lanceren we bovendien nog bijzondere features waarmee we ons nog meer onderscheiden.”

Ondanks het nog onduidelijke financiële plaatje tonen uitgevers interesse. “We werken al samen met grote uitgeverijen en zijn nog in gesprek met een aantal uitgevers die later dit jaar instappen. Daarmee zal de beschikbare content binnen Magboox snel groeien.”

 

 

De conclusie

 

Al met al kan e-bookuitlening leuk zijn voor erbij, echt verdienen doe je niet gauw. Toch raden we je aan wel gebruik te maken van dit soort platformen. Waarom? Vanwege het grote bereik. Stel dat zo een paar duizend mensen extra je boek lezen. Mensen die jou nog niet kenden, die interesse hebben in het onderwerp waarover je schrijft en die je nu leren kennen als expert. Was dat niet een van de redenen waarom je je boek schreef?

Natuurlijk is het dan wel zaak om die lezers met extra’s naar je website te lokken. Hoe je dat doet, beschreven we onder meer in deze blog: Waarom je e-book een ideaal marketinginstrument is. Zo haal je als ondernemer en professional nóg meer uit je e-book!

Door: Suzanna van der Laan

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger