Marketing is belangrijk in elke onderneming. Wil je je producten of diensten verkopen, dan moet je daarmee niet alleen in een behoefte voorzien, maar dit ook communiceren aan de doelgroep. Ook je boek is zo’n product dat zonder duidelijke boodschap niemand écht aanspreekt. Positionering – de manier waarop je je product of bedrijf in de markt zet en de boodschap die je daarbij uitdraagt – is daarom net zo cruciaal voor je boek als voor je business.

Positionering

Dit weekend bezocht ik een business-seminar en kreeg ik waardevolle tips over positionering. Tips die een op een zijn toe te passen op schrijvers! De antwoorden op de vier onderstaande vragen vertellen je precies hoe jij je boek (en je business) straks in de markt zet.

 

 

Wie wil je helpen met je boek?

 

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: voor de positionering van je boek is het kiezen van een duidelijke doelgroep essentieel. Hoe nauwkeuriger je weet voor welke lezer jij je boek schrijft, hoe makkelijker je straks je boek aan de man brengt. Vergeet niet om in al je communicatie – vooral de (sub)titel en flaptekst – die doelgroep duidelijk te maken. Lees ook de blogs die we eerder hierover al schreven:
> Zo baken je doelgroep en onderwerp af
> Voor wie schrijf jij je boek? Kies je doelgroep!

NB Is je al opgevallen hoe vaak wij onze doelgroep direct en indirect benoemen?

 

 

Waarom wil je deze doelgroep helpen?

 

Wat zijn jouw diepere beweegredenen om een boek te schrijven? Natuurlijk wil je hiermee je business en expertpositie versterken. Maar meer nog dan dat heb je een grotere drijfveer, namelijk om met jouw kennis en ervaring zo veel mogelijk mensen te helpen. Vertel dat ook! Wat is jouw visie, jouw geloof, jouw motivatie? Wees vooral niet te bescheiden.

Als voorbeeld geef ik je de mijne:
Ik geloof dat boeken en ondernemers de wereld kunnen veranderen. Boeken leren, inspireren, motiveren en stimuleren ongelooflijk veel mensen om hun eigen leven en dat van anderen mooier en beter te maken. Ondernemers en professionals hebben daar een grote rol in, doordat ze hun kennis, kunde en expertise delen en toegankelijk maken. Ook jouw boek kan van onschatbare waarde zijn voor jouw doelgroep; waardevoller dan je zelf vermoedt. Mijn missie is je te helpen bij het schrijven, uitgeven en promoten, zodat jouw boodschap volledig tot haar recht komt en jij meer mensen weet te bereiken.

Wat is die van jou?

 

Wil je het maximale uit je boek halen? Begin dan niet zomaar met schrijven. Tijdens een Boek & business-sessie denken we met je mee over hoe dit boek je business kan versterken.

Waarom ben jij degene die dit moet of kan vertellen?

 

Over elk onderwerp is al wel een boek geschreven. Dat kan je ervan weerhouden er zelf aan te beginnen. Toch zal jouw boek uniek zijn, omdat JIJ het schrijft. Overtuig je lezers van je expertise en ervaring en maak jouw achtergrond onderdeel van je boodschap en je positionering. Gebruik je verhaal ook ín je boek. Laat zien dat jij weet waar je het over hebt, omdat je met dezelfde problemen kampte als zij of dezelfde fouten maakte. Het zorgt voor herkenning bij de lezers en versterkt jouw positie als expert.

 

 

Wat is je grote doel?

 

‘I have a dream…’, zei Martin Luther King. Wat is jouw droom, jouw grote plan, je toekomstvisie? Veel succesvolle ondernemers in de wereld durven groots te denken en hebben een groter doel voor ogen. Ze willen de wereld verbeteren met hun product of bedrijf. Wat hoop jij ooit voor elkaar te krijgen? Een groter doel maakt je een visionair, een toekomstige leider in je vakgebied. Als je dat weet uit te stralen met je boek, is je verhaal overtuigender naar je publiek, naar de pers en naar je vakgenoten.

Om gelijk maar met de billen bloot te gaan: BoekenBusiness wil hét platform worden voor ondernemers met schrijfambities. We hebben grootse, wilde toekomstplannen omdat we nog veel meer ondernemers zoals jij willen helpen.

We dagen je uit jouw (toekomstige) boek te positioneren aan de hand van deze vragen en het te delen in het commentaarveld hieronder.

Door: Suzanna van der Laan

Volg ons op

Wil je het maximale uit je boek halen? Begin dan niet zomaar met schrijven. Tijdens een Boek & business-sessie denken we met je mee over hoe dit boek je business kan versterken.