google49af60cd339fc5fd.html

prijzen boekenvak non-fictieHeb je een goed boek geschreven? Dan maak je kans op een van de vele prijzen die in het boekenvak vergeven worden. Het oordeel van een professionele jury kan net dat duwtje geven waardoor je boek een bestseller wordt. In deze blog nemen we je mee langs een tiental non-fictieprijzen. Daarna hoef je ze alleen nog maar te winnen!

 

Management

Internetboekhandel Managementboek organiseert sinds 2003 het jaarlijkse Managementboekengala. De winnaar ontvangt een bronzen beeld, naar een ontwerp van beeldhouwster Riky van Lint. Onnodig te zeggen dat de verkoop van je boek na de verkiezing de hoogte in schiet. Wil jij ook kans maken op de titel Managementboek van het Jaar? Kijk dan wat de criteria zijn die de jury hanteert.

 

Natuur

Het radioprogramma Vroege Vogels, de Volkskrant en het Wereld Natuur Fonds kennen jaarlijks de Jan Wolkers-prijs toe aan het beste Nederlandse natuurboek. De prijs is genoemd naar schrijver en kunstenaar Jan Wolkers (1925-2007), die zelf een fervent natuurliefhebber was. Mocht je deze prijs winnen, dan ontvang je € 5000 en een origineel literair portret gemaakt door Siegfried Woldhek.

 

Geschiedenis

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont jaarlijks een historisch boek uit het Nederlandse taalgebied. Voorwaarde is dat het boek geschikt moet zijn voor een breed publiek. De winnende schrijver krijgt een mooi geldbedrag: € 20.000.

 

Kookboek

Koken is ontzettend populair. Dagelijks zijn er kookprogramma’s op de televisie, om nog maar te zwijgen van 24Kitchen, het digitale televisiekanaal dat we tegenwoordig hebben. De populariteit zien we terug in de kookboeken. Al zijn je planken nog zo vol, er is altijd ruimte voor nog een receptenboek. Sinds 2007 wordt er een prijs uitgereikt voor het beste kookboek van het jaar, tijdens de Kookboeken7daagse in november.

 

Sport

De auteur van het beste sportboek van het voorgaande jaar ontvangt de Nico Scheepmaker Beker. De prijs is vernoemd naar (sport)journalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die de sportjournalistiek in Nederland op de kaart zette.

 

Biografie

Mocht je als ghostwriter het levensverhaal van een beroemdheid op papier mogen zetten, dan heb je vrijwel zeker een bestseller te pakken. De Obama’s – die schrijven hun memoires zelf – ontvingen alleen al voor de rechten van hun biografie vele miljoenen. En dat was nog vóór ze begonnen met schrijven. De verwachting is dat hun boeken ook in Nederland straks de bestsellerlijsten bestormen. De écht goede biografieën dingen ook nog mee naar een tweetal prijzen:

 

Reizen

Jaarlijks reikt de VPRO de Bob den Uyl-prijs uit aan de schrijver van het beste literaire en/of journalistieke reisboek. De prijs is genoemd naar de gelijknamige Nederlandse schrijver (1930-1992), die vooral bekend is om zijn korte verhalen. De (fiets)reizen die hij maakte, vormen een terugkerend thema in zijn autobiografische werk.

 

Filosofie

Het beste filosofieboek van het voorgaande jaar wordt tijdens de Nacht van de Filosofie bekroond met de Socratesbeker. Het gaat daarbij om ‘het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek’. Probeer de grote meester – Socrates zelf – maar eens te overtreffen.

 

Marketing

De PIM Marketing Literatuurprijs is bedoeld voor de auteur die er het best in geslaagd is vernieuwende inzichten in het marketingvakgebied weer te geven. Bovendien moet het boek ontstaan zijn vanuit het Nederlandstalige vakgebied en inhoudelijk een duidelijk raakvlak hebben met marketing. Omdat innovatie in marketingboeken nog weleens ontbreekt, is de prijs al een paar keer niet uitgereikt.

 

Studieboeken

Uitgeverij Garant probeert meer aandacht te vestigen op het belang van het studieboek in het hoger onderwijs en reikt daarom jaarlijks de Garant-studieboekprijs uit. Het is een van de vele prijzen die tijdens de Antwerpse Boekenbeurs worden uitgedeeld.

 

Zoals je ziet zijn er voor veel verschillende onderwerpen prijzen beschikbaar. Maar dat aantal verbleekt bij het aantal prijzen voor fictie. Mocht je het leuk vinden: kijk zelf even op de lijst met Nederlandse en Vlaamse prijzen. Indrukwekkend!

 

Gouden Doerian

Wanneer je een echt slecht werk had afgeleverd, maakte je in 2006 en 2007 kans op de Gouden Doerian. Het bleek geen succes want de prijs (een plaquette en een bedrag van € 88,50) werd nooit opgehaald door de winnaars. Mocht je je afvragen waar de naam doerian vandaan komt: het is een vrucht die met name in Zuidoost-Azië veel gegeten wordt. De penetrante geur ervan doet de meeste westerlingen walgen. Mij ook.

Win je geen prijs met je boek, dan is dat niet raar. Er verschijnen tienduizenden titels per jaar, dus je hebt heel wat concurrentie. Wat je boek je wel oplevert? Dan kan van alles zijn: meer erkenning als expert, meer klanten voor je bedrijf en meer uitnodigingen voor het geven van lezingen (en dat tegen een hoger tarief). En ja: je kunt ook een leuk zakcentje overhouden aan de verkoop. Succes!

Door: Jan Sinot