‘Onbeperkt e-books lezen voor een vast bedrag per maand’ is volop in ontwikkeling. Nieuwe streamingdiensten betreden de markt, andere initiatieven houden er weer mee op (of gaan verder onder een andere naam). Aangezien het alweer een paar jaar geleden is dat we een overzicht gaven is het hoog tijd voor een update. Dit is een greep uit het huidige aanbod:

overzicht streamingdiensten e-books (AdobeStock)

Kobo Plus

Bol.com en Kobo lanceerden begin 2017 de nieuwe abonnementsdienst Kobo Plus, waarmee je onbeperkt e-books kunt lezen. Volgens de eigen site heeft het platform het grootste aanbod e-books van allemaal (eind 2018 ruim 240.000 titels waarvan 10% Nederlandstalig), maar je kunt binnen je abonnement (nog?) geen tijdschriften en luisterboeken lenen. Voor dit leesplezier betaal je € 9,99 per maand.

 

Bookchoice

Voor mensen die het lastig vinden om te kiezen of die zich graag laten verrassen: Bookchoice selecteert maandelijks acht e-books en luisterboeken voor je, op basis van je interesses. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want een abonnement kost maar € 3,99 per maand. De moeite waard, zelfs als je maar één boek per maand leest. Bookchoice is de nieuwe naam van het vroegere Elly’s Choice.

 

Bibliotheek

Bij de online Bibliotheek kun je maximaal 10 e-books tegelijk lenen met een uitleentermijn van drie weken per boek. Dat lijkt voldoende, maar er kleven een paar nadelen aan: je kunt het lenen van een e-book niet verlengen en je kunt e-books ook niet tussentijds terugbrengen en een ander exemplaar lenen. Dat is bijvoorbeeld onhandig als je research doet en de eerste acht boeken die je inkijkt blijk je niet te kunnen gebruiken. Een abonnement voor alleen de online Bibliotheek kost € 42 per jaar, maar als je gewoon Bibliotheek-lid bent kun je ook e-books en luisterboeken lenen tegen dezelfde voorwaarden.

 

MagBoox

Aan ambities geen gebrek bij deze Nederlandse aanbieder. Ze wil binnen afzienbare tijd een markleiderspositie innemen. Voor € 9,99 per maand kunnen klanten onbeperkt kiezen uit een groeiend aantal boeken, tijdschriften en luisterboeken.

 

Bookmate

Naar eigen zeggen is dit platform internationaal gezien een grote speler en zelfs marktleider in Rusland. In Nederland zijn ze minder bekend. Het is lastig uit te vinden hoeveel boeken er te vinden zijn op het platform. Ik zou zeggen: scrol eens door het aanbod voor je besluit om voor € 9,99 per maand een abonnement af te sluiten.

 

BUKU

Dit is een streamingdienst speciaal voor studieboeken. Volgens de site biedt deze allerlei handige functionaliteiten, zoals aantekeningen maken en teksten markeren (deze functie een standaard onderdeel van veel readers en apps), boekenlijsten samenstellen en delen en een voorleesfunctie. Een abonnement kost € 24,99 per maand (€ 269,99 per jaar).

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

Storytel

Op dit streamingplatform vind je geen e-books, maar uitsluitend luisterboeken, die je eenvoudig via je telefoon kunt beluisteren (of via je pc als je Windows 8 of 10 hebt). Ideaal voor mensen die veel onderweg zijn. Er zitten duizenden boeken in de collectie en een abonnement kost ook hier € 9,99 per maand.

 

Booqees

Booqees richt zich uitsluitend op kinderboeken. Voor € 6,99 of € 8,99 per maand (1 tot 3 gebruikers) kunnen abonnees kiezen uit meer dan 1700 kinderboeken.

 

Leeslounge

Leeslounge is een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat abonnees er alleen terechtkunnen voor luisterboeken, stripboeken en (meer dan 200) tijdschriften. All you can read kost in dit geval € 9,95 per maand voor alleen tijdschriften, voor € 3 extra mag je ook de rest consumeren. Een familieabonnement (4 personen) heb je voor € 14,95/€ 19,45 per maand.

 

 

Aanbod

Voorlopig is nog geen dienst erin geslaagd om vrijwel alle grote uitgeverijen aan zich te binden. Dit betekent dat het aanbod bij de verschillende partijen nogal verschilt. Het aanbod van Kobo Plus was volgens een onderzoek van Nu.nl in 2017 het grootst, maar er kan sindsdien veel veranderd zijn. Bovendien bleek er verrassend weinig overlap tussen de onderzochte diensten. Qua kosten voor een abonnement ontlopen ze elkaar niet veel, alleen de online Bibliotheek is beduidend goedkoper dan de concurrentie.

 

Verdiensten

Vooralsnog levert de verkoop van een papieren boek nog een stuk meer op dan het laten lezen van e-books via streamingdiensten. Om een voorbeeld te geven: Kobo Plus kijkt één keer per maand naar de totale inkomsten en welke titels er gelezen zijn. Van de inkomsten gaat 60-65% naar de auteurs/uitgevers en er wordt sinds april 2019 gerekend met de werkelijke leestijd in minuten. Van boeken die via de online Bibliotheek geleend worden gaat € 0,27 naar de uitgever, en wordt € 0,27 via Lira en Pictoright verdeeld onder de overige belanghebbenden (de auteur(s), fotografen, illustratoren en omslagontwerpers). Mijn inschatting is dat er – net als bij Spotify – door de kleintjes niet veel verdiend wordt, maar dat het wel leuk wordt als je boek een bestseller blijkt. De vraag is of het erg is dat verdiensten per read laag zijn: abonnees van streamingdiensten zullen minder makkelijk je boek kopen. Daardoor zijn inkomsten niet concurrerend maar juist aanvullend! Daarnaast zien de meeste auteurs (van non-fictie) die ik spreek, streamingdiensten vooral als een middel om hun boodschap bij een breder publiek te brengen. En daar zijn ze natuurlijk heel geschikt voor.

Door: Jan Sinot

Jan Sinot

Over de auteur:

Jan Sinot

Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.

Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.

tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger