‘Does it spark joy?’ Dat zouden we ons volgens opruimgoeroe Marie Kondo moeten afvragen van alle spullen die we in huis hebben. Volgens sommigen betekent dit dat je nog maar dertig boeken mag houden. Ja, je leest het goed: DER-TIG. Dat kan natuurlijk nooit, want zeg nou zelf: van ieder boek word je toch blij? In deze blog praktische oplossingen voor als je veel boeken hebt en (te) weinig ruimte om ze op te bergen. Doe er je voordeel mee.

Ben je helemaal Marie Kondo-proof? Hier geven we tips om die dertig boeken mooi te presenteren.

boeken opruimen entree bibliotheek (Pixabay)

Achter de deur

De kast achter de deur begint smal in de hoek en heeft ter hoogte van de klink een normale breedte. Dat noemen we nou optimaal gebruik van de ruimte.

boeken opruimen - kast achter deur - Pinterest

Bron: Pinterest

 

In de hoek

Deze boekenmolen is niet alleen decoratief, je kunt er ook veel boeken in kwijt. Handig in een hoek van de kamer waar verder te weinig ruimte is voor een kast.

Bron: Pinterest

 

Iets minder decoratief, maar wat kun je er ongelooflijk veel boeken in kwijt:

 

Voor de kinderkamer is er een bescheiden variant. Met je eigen boekenkast kun je niet vroeg genoeg beginnen.

 

Een boekenkast als deur

Extra kastruimte creëer je ‘eenvoudig’ door hier en daar een deur te vervangen door een boekenkast

 

Nog veel leuker is het als je aan de boekenkast niet kunt zien dat je met een deur te maken hebt. In dit filmpje vertelt de maker precies hoe je een geweldige geheime deur in je huis maakt, misschien wel de toegang naar jouw eigen privébibliotheek? Voor de doe-het-zelvers.

boeken opruimen - Verborgen deur - Youtube

 

Good old IKEA heeft tal van oplossingen voor mensen met weinig ruimte. Deze open kast uit de Kallax-serie kan prima als scheidingswand dienen in een kamer en is dus geschikt voor een dubbele hoeveelheid boeken.

Boeken opruimen - scheidingswand IKEA Kallax

Bron: IKEA

 

Boven je ramen

Wie weinig ruimte heeft moet daar creatief mee omgaan. Is je kamer hoog genoeg, overweeg dan om je boeken net onder het plafond op te bergen. Mijn idee? Ik zou hier alleen boeken neerzetten die je niet vaak nodig hebt.

boeken opruimen -8- Boven het raam - Pinterest

Bron: Pinterest

 

Onder je ramen

Kijk dat ziet er al een stuk praktischer uit: lekker in het zonnetje zitten op de vensterbank, met de boeken letterlijk onder handbereik.

 

 

Apothekerskast

Een geniale oplossing voor als je wel ruimte in de diepte hebt maar niet in de breedte: een apothekerskast. Trek hem eruit voor een goed overzicht van je collectie. Met een paar van deze apothekerskasten naast elkaar kun je weer even vooruit met het verzamelen van boeken.

boeken opruimen -10- apothekerskast (Amazon)

Bron: Amazon

 

Zelf een apothekerskast maken? Praxis heeft er een filmpje over:

boeken opruimen -11- apothekerskast zelf maken (Praxis)

Bron: Praxis

 

 

Dubbele kasten

Toegegeven: drie boekenkasten achter elkaar is niet superpraktisch. Maar wat kun je er veel boeken in kwijt. En daar gaat het om, nietwaar?

boeken opruimen -12- Schuifbare boekenkasten meerdere lagen (Lushome)

Bron: Lushome

 

 

Nog zo’n exemplaar (hier gebruikt voor lp’s en cd’s) met meerdere lagen achter elkaar.

 

Met een verschuifbare voorzetboekenkast kun je niet alleen veel meer boeken opbergen, hij geeft ook een kleurig accent aan je witte kastenwand.

boeken opruimen -14- boekenkasten voorzetkast (ip20)

Bron: ip20.de

 

De loze ruimtes

Met een beetje creativiteit is elke loze ruimte in je huis op te vullen met boeken. Onder de trap is typisch zo’n ruimte die je (vrijwel alleen) als kast kunt inrichten. Dus waarom niet als boekenkast?

 

Zo’n randje boven aan de trap is alleen maar goed om stof te vangen. Dus waarom zou je er niet een deel van je boekencollectie neerzetten?

boeken opruimen -16- loze ruimtes - boven aan de trap (Pinterest)

Bron: Pinterest

 

‘Hoppa, weer een stapel kwijt’ moet de inrichter van de woning gedacht hebben bij dit bijzettafeltje. Nu maar hopen dat je niet het onderste boek wilt hebben, of dat je tegen het tafeltje botst.

boeken opruimen -17- loze ruimtes - bijzettafeltje (Pinterest)

Bron: Pinterest

 

Met een beetje handigheid maak je van zo’n oude haspel een leuk bijzettafeltje

boeken opruimen -18- loze ruimtes - bijzettafeltje haspel (Pinterest)

Bron: Pinterest

 

En … wat voor creatieve manieren heb jij om je overschot aan boeken een mooie plek in huis te geven? Deel ze hieronder in het commentaarvenster.

Door: Jan Sinot