Wie voor het eerst een boek schrijft, loopt onherroepelijk tegen de vraag aan: wie geeft het uit? Doe je alles zelf, zoek je een uitgever of maak je gebruik van online uitgeefdiensten? En welke kies je dan? Van een rondje googelen word je vaak niet wijzer. Met deze blog helpen we je kiezen: vijf situaties waarbij uitgeven in eigen beheer voor jou een slimme keuze is.

Uitgeven in eigen beheer

1. Mijn boek wordt een onderdeel van mijn trainingen

 

Steeds meer trainers en coaches ontdekken hoe een boek over de eigen aanpak, kennis en ervaringen een verrijking is voor hun bedrijf. En zetten het dan ook dankbaar in bij alle programma’s die ze bieden. Juist omdat ze via hun eigen kanalen het boek in flinke aantallen verkopen, is uitgeven in eigen beheer een slimme keuze. Als je eenmaal uit de kosten bent, verdien je maximaal aan je boek.

Geef jij ook trainingen, workshops of coach je mensen in groepsverband? Dan is je boek natuurlijk ideaal ‘lesmateriaal’.

Nog een voordeel: je kunt de inhoud helemaal zelf bepalen en afstemmen op jouw klantgroep. En bijvoorbeeld in je boek verwijzen naar online lesmateriaal, zoals video’s.

 

 

2. Ik geef veel lezingen en mijn boek past daar goed bij

 

Keer op keer blijkt weer hoe het geven van lezingen de verkoop van een boek enorm stimuleert. Dus sta jij geregeld als expert op het podium? Hangen de toehoorders aan je lippen? Dan kun je ervan uitgaan dat ze straks – als je boek is verschenen – ook in de rij staan om je boek aan te schaffen.

Er zijn op deze wijze zelfs bestsellers ontstaan. Dan is het toch zonde als jij niet optimaal profiteert van jouw boek?

 

 

3. Ik schrijf voor een nichemarkt waarin ik goed thuis ben

 

Richt jij je met je boek op een beperkte doelgroep die helder is afgebakend en die jij door en door kent? Dan is de marketing van je boek voor jou een eitje. Je weet waar je de lezers vindt en wat voor hen de belangrijkste koopfactoren zijn. De toegevoegde waarde van een kwaliteitsuitgever is in dat geval gering. Bovendien zijn uitgevers niet snel geneigd om boeken voor kleine doelgroepen uit te geven, omdat voor hen de verdienmogelijkheden te beperkt zijn.

Ons advies is daarom: doe het zelf. Of zoek een online dienstverlener die bij je past.

 

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

4. Mijn boek wordt een marketingmiddel voor mijn bedrijf

 

Een boek is het nieuwe visitekaartje, zeggen alle marketinggoeroes. Voor jou misschien wel letterlijk. Wil jij je boek gratis weggeven om zo klanten te werven en wil je het gebruiken voor marketingacties? Dan past een samenwerking met een kwaliteitsuitgeverij waarschijnlijk minder goed bij jouw doelstelling. Waarom? Omdat de belangen van een uitgeverij – verdienen aan de verkoop van je boek – niet in lijn liggen met jouw bedrijfsbelangen (het weggeven van je boek). Zelf uitgeven geeft je bovendien meer vrijheid om je boek als visitekaartje en marketingtool in te zetten. En zelf te beslissen over vorm, inhoud, oplage en prijs.

 

 

5. Ik heb nogal specifieke ideeën over de uitvoering

 

Je ziet het al helemaal voor je: een prachtig en speciaal uitgevoerd boek, met een fluweelzachte cover, leeslint en glanzende bladzijden met kleurige tekeningen. Of je wilt je bedrijfsfilosofie terug laten komen in de uitvoering van je boek en het alleen laten drukken met milieuvriendelijke inkt op eco-papier en bovendien een deel van de opbrengst doneren aan een goed doel.

Lang niet elke uitgever staat open voor dergelijke wensen. Het past bijvoorbeeld niet in de begroting of is te risicovol. Wil jij toch vasthouden aan je creatieve ideeën of idealen? Dan is je boek zelf uitgeven het makkelijkst. Een slimme tip: denk eens aan crowdfunding of sponsoring. Er zijn meer schrijvers die het op die manier (toch) voor elkaar kregen.

 

Door: Suzanna van der Laan

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere situaties denkbaar waarin uitgeven in eigen beheer een slimme keuze is. Ook kun je – zelfs als bovenstaande op jou van toepassing is – toch een kwaliteitsuitgeverij verkiezen boven eigen beheer, omdat je het niet ziet zitten om alles zelf te regelen. Het kan allemaal en het blijft jouw keuze.

TIP: BoekenBusiness heeft alle professionals in huis om je te helpen bij het zelf uitgeven van je boek. Wil je wel vrijheid, maar geen gedoe? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Lijkt uitgeven in eigen beheer jou een goede optie? Lees dan ook deel 2 en 3  van dit drieluik: Uitgeven in eigen beheer (2) – in 10 stappen naar succes en Uitgeven in eigen beheer (3) – de drie grootste valkuilen.

Volg ons op

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger