Wil jij je boek uitgeven in eigen beheer? Dan ben je zeker niet de enige, want steeds meer schrijvers kiezen ervoor hun boek zelf uit te geven. En dat kan ook voor jou een goede keuze zijn. Maar hoe pak je het aan? Waar moet je als zelfpublicerende schrijver op letten – als er geen uitgever is die je precies zegt hoe het moet en die je voor missers behoedt? Met dit handige stappenplan ben je alvast een heel eind op weg naar succes!

uitgeven in eigen beheer - in 10 stappen naar succes
  • Stap 1 – Doe het voorwerk

   Een boek schrijven is een proces dat al begint voor je een letter op papier hebt staan. Want voordat je achter je laptop kruipt en begint te tikken, moet je eerst helder hebben welk boek jij gaat schrijven. Baken het onderwerp af, kies een slimme insteek, kies een doelgroep en bedenk een heldere opzet voor je boek. Want doe je dit pas tijdens het schrijven, dan heb je aanzienlijk meer herschrijfrondes nodig en loop je bovendien de kans dat je vastloopt.

 

 

  • Stap 2 – Zoek een klankbord of (schrijf)coach

   Zoek een sparringpartner in het schrijfproces. Iemand die kritisch meeleest en meedenkt, al vanaf die eerste fase van keuzes maken. Een schrijfcoach of redacteur kan je daar natuurlijk uitstekend bij helpen. Maar je kunt het ook dichter bij huis zoeken en je zakenpartner, levenspartner of een goede vriend hiervoor inschakelen, iemand die voldoende van de materie weet om je van nuttige feedback te voorzien.

 

 

  • Stap 3 – Schakel proeflezers in

   Als je de eerste versie van je manuscript op papier hebt, zoek dan een paar proeflezers die het (in delen) voor je willen nalezen. Een collega, een bevriende klant of een vakgenoot die je precies kan aangeven waar jouw tekst voor een lezer onduidelijk, saai of zelfs onjuist is. Het gaat daarbij niet om taalkundige correcties, maar vooral om inhoud. Een waardevolle stap op weg naar een succesvol boek!

 

 

  • Stap 4 – Schakel een goede redacteur in

   Dan is je manuscript klaar voor de volgende fase: de redactie. Het is een onmisbare stap voor zelfpublicerende schrijvers, want de redacteur is de laatste die nog een keer kritisch door je teksten gaat. Sla je deze stap over, dan is de kans groot dat je een boek uitgeeft waar slordigheden en taalfouten in staan. Dat is pas echt zonde van je tijd en gaat ten koste van een professionele uitstraling!

   Al denk je dat jouw tekst foutloos is, zelf zie je je fouten al lang niet meer.

 

 

  • Stap 5 – Zoek een geschikte vormgever

   Je hebt maar een fractie van een seconde nodig voor een eerste indruk. Dat geldt als je nieuwe mensen ontmoet, maar het gaat ook op voor bijvoorbeeld boekcovers. Bespaar dus niet te veel op de vormgeving en doe het ook niet zelf. Een goede vormgever levert je uiteindelijk meer verkoop op en helpt je om je naam als professional waar te maken. Zeker bij boekhandel en pers – waar nog altijd een stigma heerst op selfpublishing – kun je indruk maken met een goed ontwerp. Natuurlijk besteed je ook zorg aan de binnenkant, want die eerste indruk moet je ook binnenin waarmaken!

 •  

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

  • Stap 6 – Denk goed na over de uitvoering

   Misschien houd je zelf van luxe uitgevoerde boeken, speciale papiersoorten, een leren band, leeslint en andere toeters en bellen die een goede drukker je kan bieden. Maar bedenk ook of het functioneel is voor je boek, en betaalbaar. Want wanneer het vooral om de inhoud gaat, kiezen lezers liever voor een eenvoudige paperback dan voor zo’n luxe uitvoering. Wil je toch uit de band springen, dan is een special edition in een kleine oplage misschien een idee.

 

 

  • Stap 7 – Drukken of printen, wat is wijsheid?

   Printing on demand, het per stuk of in kleine oplagen printen van boeken is voor veel zelfpublicerende schrijvers een uitkomst. De voorinvestering is klein, je loopt geen risico op een onverkochte oplage op zolder en je kunt later gemakkelijk nog kleine wijzigingen of verbeteringen in je boek aanbrengen.

   Belangrijkste nadeel: de kostprijs per boek ligt wat hoger dan bij drukken in oplage. Voor een gemiddelde paperback betaal je al snel rond de 5 euro, ten opzichte van gemiddeld 3 euro aan drukkosten bij offsetdruk (vanaf 500 exemplaren). Zeker wanneer je je boek ook zakelijk wilt inzetten, kan het drukken van een oplage een slimmere keuze zijn.

   Wil je weten wat voor jou de beste keuze is? In een korte coaching helpen we je hier graag bij.

 

 

  • Stap 8 – Verdiep je in de verkoop

   Natuurlijk wil jij je boek aan zo veel mogelijk mensen verkopen. Maar je bereik blijft beperkt als je je boek alleen via je eigen site verkoopt. Wil je ook via de online boekhandels verkrijgbaar zijn, dan is een CB-aansluiting een slim idee. CB-Logistics is in Nederland en Vlaanderen hét verkoop- en distributiecentrum naar de (online) boekhandels. Je kunt je zelf aanmelden bij CB (overigens alleen als uitgever en niet als schrijver) of gebruikmaken van een uitgeefcluster (waar uitgevers een aansluiting delen). Maak je gebruik van een selfpublishing-platform? Kijk dan of en onder welke voorwaarden die jouw boek bij het CB aanbieden.

   Verdiep je ook in alle regels rondom het uitgeven en verkopen van een boek, zoals de Wet op de vaste boekenprijs en meld je boek tijdig aan bij het Commissariaat van de Media.

   Tip: In de masterclass Wie geeft mijn boek uit? leer je precies wat er allemaal komt kijken bij het zelf uitgeven en verkopen van je boek.

 

 

  • Stap 9 – Vergeet het e-book niet

   Als je boek eenmaal drukklaar is, is het een kleine moeite om er ook een e-book van te laten maken. Dat is overigens wat anders dan de pdf die je naar de drukker stuurt. Een e-book heeft een ander bestandsformaat, ePub, en is te lezen op e-readers, of via een speciale app op je tablet of computer.

   Al worden er in Nederland en Vlaanderen nog altijd veel meer papieren dan digitale boeken verkocht, een e-book is vooral voor ondernemers een interessante marketingtool, omdat het lezers met één klik naar je website brengt. Doen dus!

 

 

  • Stap 10 – Begin op tijd met de promotie

   Bijna geen enkel boek verkoopt zichzelf. Zeker als zelfpublicerende schrijver kun je het je niet permitteren niets te doen aan boekpromotie. Vooral online kun je ver voordat je boek verschijnt al starten met de promotie, mensen interesseren en aan je binden. Maak een promotieplan, want rond de lancering van je boek moet er vaak zo veel gebeuren dat het handig is als je precies weet wat je wanneer doet.

   Tijdens de masterclass Zo promoot je je boek krijg je onze unieke promotieplanner, die jou hierbij helpt. Aanmelden voor deze masterclass is sowieso een goed idee als je serieus aan de slag wilt met de promotie van je boek. Een dag vol tips, informatie en inspirerende promotievoorbeelden.

Door: Suzanna van der Laan

Volg ons op

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

 • Expertisebooster
 • Klantenwerver
 • Marketingbuddy
 • publiciteitstrekker
 • passiefinkomengenerator
 • funnelvuller
 • statusverhoger