Publicatievoorstel

Overtuig de uitgever

manuscript beoordelenKwaliteitsuitgeverijen zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Ze gaan alleen met jou in zee als ze brood zien in jouw boek. Je zult ze er dus van moeten overtuigen dat het een succes wordt. Dat doe je met een goed publicatievoorstel. Daarin combineer je inhoudelijke informatie over je boek in wording met een goed marketingverhaal.

Een publicatievoorstel – verstuur het bij voorkeur in een vroeg stadium – heeft de volgende voordelen:

 • Het dwingt je om goed na te denken over de kaders van je boek. Waarover wil je precies schrijven? Wat is je doelgroep? Is er markt voor dit boek? Maak je hierin de juiste keuzes, dan verkoop je straks meer boeken.
 • Het bespaart je veel tijd in een latere fase. Wie al vroeg met de uitgever om tafel gaat, voorkomt dat hij na aanlevering van het manuscript nog van alles moet aanpassen.
 • Terwijl jij in alle rust aan je boek werkt, zet de uitgever de marketing al in werking. Ben je klaar met schrijven, dan kan je boek vrijwel direct naar de drukker. Boekhandel en pers weten dan al dat het eraan komt.

Zelf schrijven of uitbesteden?

Een publicatievoorstel kun je (met wat hulp) zelf schrijven. Of je kunt het uitbesteden aan een ervaren BoekenBusiness-coach. Dit zijn de mogelijkheden:

 

  • In een coachingsgesprek vertellen we je hoe zo’n publicatievoorstel eruitziet. Je krijgt daar een handige checklist bij en voorbeelden van andere succesvolle auteurs. Met de informatie ga je zelfstandig aan de slag. Als je wilt, kunnen we een tweede coachingsgesprek inplannen waarin we feedback geven op jouw voorstel.
   – Adviesgesprek (2 uur) € 349*
   – Combinatiecoaching (2 x 2 uur) € 575*
 • Wil je meer hulp? Voor € 575 herschrijft een BoekenBusiness-coach jouw voorstel tot een commercieel sterk en prettig leesbaar stuk. De basis heb je zelf al neergezet, op basis van het hierboven genoemde adviesgesprek.
 • Besteed je liever alles uit? Voor € 1175 schrijven wij – uiteraard in overleg met jou – een volledig publicatievoorstel. Dit gebeurt op basis van een uitgebreid gesprek. Ook selecteren en benaderen we vijf tot tien relevante uitgevers voor je.

 

Handig om te weten

Is je boekidee of concept naar onze mening niet sterk genoeg om een uitgever te interesseren, dan zijn we daar open over. Het is zonde om tijd en geld te stoppen in een kansloos project. Verstandiger is het om dan eerst de basis sterker neer te zetten (onderwerp, doelgroep, afbakening, commerciële kansen). Hierover denken we graag met je mee in een coachingssessie.

Is je idee, bedrijf of naam juist zo sterk dat (na de coaching) een publicatievoorstel niet nodig lijkt? Dan is het advies: gooi je reputatie en charmes in de strijd en overtuig de uitgever met een belletje. Gaat het zo makkelijk, dan helpen we je graag met een goed advies over de contractonderhandeling.

 

De genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw en gelden voor een gesprek via telefoon of Skype. Wil je liever live overleg? Dan ben je welkom op ons kantoor in Waalre (bij Eindhoven) of wij komen naar jou toe.*

* Wil je dat wij naar jou komen, dan berekenen we de reistijd door. Deze bepalen we op basis van de schatting die Routenet.nl hanteert, waarbij we een uurtarief van € 87 aanhouden. Eventuele filetijd komt voor onze rekening. Er komt ook geen aparte kilometervergoeding meer bij.

 

“Goed nieuws: mijn boek Over de rand wordt uitgegeven door Kosmos! Mede dankzij jullie schrijftips en handleiding voor het schrijven van een publicatievoorstel is het gelukt om binnen te komen bij een mooie uitgever. Superbedankt nog!”
Linda Romein

Over de rand (Kosmos)

Wil je een professionele uitgever interesseren voor je boek? Dan heb je een goed publicatievoorstel nodig. BoekenBusiness-docent Janneke Sinot heeft ons hiermee fantastisch geholpen. Met als resultaat dat we uit meerdere uitgevers konden kiezen. Dat bezorgde ons een riante onderhandelingspositie. We tekenden het contract van Pearson Education en vonden in haar een professionele partner. De titel van ons boek? Telefacing – Het nieuwe acquireren. Het is een mooi verzorgde uitgave geworden. Kortom: een prachtig visitekaartje voor ons bedrijf.
Joost Zonneveld & Ron van der Maarel

Telefacing (Amersfoort)

Suzanna van der Laan coachte mij bij het schrijven van een publicatievoorstel. Het voordeel van zo’n individuele benadering is dat alles direct op mijn situatie is toegesneden. Suzanna dacht heel concreet mee over hoe ik uitgevers interesseer voor mijn boek. En hoe ik het boek met mijn businessplannen combineer. Het resultaat? Ik ben direct begonnen aan het publicatievoorstel. Een vliegende start in een mooi (en spannend) traject!
Esther Bergsma

WerkZorgCombinatie