Kennis delen. Als er iets hot is, dan is het dat. Marketinggoeroes roepen dat je meer moet weggeven dan comfortabel voelt. Dat kan in blogs, maar ook in een boek. Of beter nog: allebei. Want voor wie al blogt, is de stap naar een eigen boek klein. Socialmedia-expert Jeanet Bathoorn kan erover meepraten. Ze verkocht ruim 22.000 exemplaren van haar eerste boek Get social.

Jeanet Bathoorn

Ben je als auteur ontdekt door je blog?

 

“Ben ik ontdekt? Nee, dat niet echt. Ik meldde op Twitter dat ik een boek wilde schrijven over social media voor beginners en tagde Tosca Ruijs van Scriptum in het bericht. Toen was het snel geregeld. Dankzij mijn blog heb ik helemaal niet hoeven leuren: een uitgever ziet meteen hoe je schrijft en hoe je jezelf online gedraagt.”

 

 

Helemaal 1 op 1 kun je een blog niet omzetten naar een boek. Hoe heb jij het aangepakt?

 

“Zo’n 10 tot 20% van de input komt van mijn blogs. Moet dat? Nee, blogs simpelweg bundelen is ook een boek. Maar ik wil dat er echt structuur in zit. Mijn eerste boek kon ik schrijven dankzij mijn blog. Mijn tweede boek, Get social in business, bevat diverse blogs, maar ook artikelen die eerder verschenen op Frankwatching. Inmiddels gaat het ook andersom: ik gebruik stukken uit het boek als basis voor een blog.”

 

 

Houd je bij het bloggen rekening met het boek dat je gaat schrijven?

 

“Ik kan elke blog gebruiken als input, maar dat wil niet zeggen dat ik dat ook doe. Wat vooral belangrijk is bij het schrijven van je blogs en boek, is dat je naar je ideale doelgroep toe schrijft. Bedenk dat je voor een bepaalde klant schrijft. Blog dus niet de ene keer over de kleur van je kozijnen en de andere keer over profielfoto’s op Facebook. Zorg dat je een centraal thema hebt.”

 

Ben jij een blogger en wil je ook een succesvol boek? Onze ervaren coaches helpen je graag van blog naar boek.

Ben je nog interessant voor een uitgever als je alles online hebt staan?

 

“Je zou misschien denken van niet, maar ik ken genoeg mensen die ontzettend veel online publiceren en toch heel veel boeken verkopen. In een boek is de informatie gebundeld, geselecteerd – niet al je blogs staan erin – en mensen geven het graag cadeau. Voor mij is een boek geen eindproduct. Ik schrijf het niet om het boek zelf, maar om bekender te worden en om hogere tarieven te kunnen vragen.”

 

 

9789055948833 Get Social+

Meer bekendheid en hogere tarieven, ben je daarin geslaagd?

 

“Heb je een boek op je naam staan, dan kun je je tarieven verdubbelen. Gemiddeld genomen durf ik dat wel te stellen. Het hangt wel samen met andere dingen, namelijk of het boek goed verkoopt, of je een goede spreker bent en of je zinvolle feedback krijgt. Zelf heb ik ontzettend veel spreekopdrachten gekregen doordat mensen bij mij in de zaal zaten. Zo gaat dat balletje rollen.”

 

 

Heb je nog een tip voor bloggende auteurs in spe?

 

“Houd er rekening mee dat je de pr zelf moet doen, ook als je een goede uitgever vindt. Jezelf in de picture spelen, vriendjes worden met journalisten, zichtbaar blijven – je moet voortdurend aan je eigen promotie werken. Als je dat vak niet verstaat of niet leuk vindt, kom je niet ver. De managementboeken die in Nederland goed verkopen, daar zitten hele marketingstrategieën achter.”

Door: Janneke Sinot

Bij Jeanet Bathoorn kun je terecht voor goede socialmedia-trainingen.

Volg ons op

Janneke Sinot

Over de auteur:

Janneke Sinot

Schrijven, marketing en businesscoaching. Het is een combinatie die Janneke vol enthousiasme heeft omarmd. Ze volgde de vakopleidingen Boekhandel en Uitgeverij en behaalde een universitaire bul in de Algemene Taalwetenschap. Het boekenvak kent ze van alle kanten: als boekhandelaar (ze had al op haar 17e een eigen zaak), als auteur, schrijfcoach, redacteur, manuscriptbeoordelaar, boekenrecensent, corrector, journalist en ghostwriter.

Mensenrechten gaan Janneke aan het hart. Verder trekt ze er graag opuit met een rugzak. Haar grootste jeugdzonde? Duizenden eieren kapot gooien…

tel. +31 (0)6 – 20 86 58 94
janneke@boekenbusiness.com

Ben jij een blogger en wil je ook een succesvol boek? Onze ervaren coaches helpen je graag van blog naar boek.