Als ondernemer wil je naam opbouwen en bekend worden als expert of ervaringsdeskundige. Bloggen is dan een van de manieren om een grote groep lezers te bereiken. Elke week of twee weken kom je (via je mailinglijst) weer even onder de aandacht bij de geïnteresseerde doelgroep. Al die content kun je opnieuw inzetten! Namelijk voor je boek. Hoe pak je dat aan? Van blog naar boek in vijf stappen.

Van blog naar boek
  • Met het achter elkaar plaatsen van je blogs heb je nog geen boek natuurlijk. Want voor een boek is een goed doordachte structuur nodig en een heldere opbouw. Bovendien, op je blog schrijf je ongetwijfeld over een breed scala aan onderwerpen. Die vrijheid heb je daar ook. Bij een boek is het nodig het onderwerp veel beter af te bakenen. Welke doelgroep wil jij met je boek aanspreken? Welke boodschap wil je uitdragen? Welk probleem wil je oplossen? De antwoorden op die vragen vormen de uitgangspunten voor je boek.

Wil jij ook een boek maken van je blog? Of al bloggend je boek schrijven? In de individuele coachingssessie Van blog naar boek zetten wij je op het juiste spoor.

  • Dan kijk je welke blogs uit je blogarchief daarbij passen. Onder meer op basis van die blogs kun je een blauwdruk maken voor je boek. Zo weet je ook precies welke onderwerpen nog ontbreken. De truc is nu die ontbrekende stukjes zo veel mogelijk te vullen met nieuwe blogs. Met je boek in het achterhoofd kun je nu dus heel gericht bloggen. Je biedt je lezers heel veel waarde en werkt tegelijkertijd aan je naamsbekendheid, je mailinglijst én aan je boek. Hoe mooi is dat?
  • Terwijl je je boek aan het schrijven bent via je blog, kun je op zoek naar een passende uitgever. Wil je een kwaliteitsuitgever interesseren voor je boek? Dan stuur je tijdig een publicatievoorstel. Noem daarin ook dat je via je blog een groep potentiële kopers kunt bereiken. Kies je voor zelf doen, dan verdiep je je alvast in de mogelijkheden: kies je voor een selfpublishing-platform, besteed je het (deels) uit aan een internetuitgever of dienstverlenende uitgeverij, of ga je echt alles zelf doen?
  • Heb je voldoende blogs voor je boek? Samen met wat extra, verbindende teksten en een mooie inleiding zet je ze in een handomdraai om in een echt boek. Je vraagt een paar bekende mensen die iets met jouw onderwerp hebben om een paar mooie quotes of een voorwoord. En je uitgever (of jijzelf) kan ermee aan de slag om er een professionele uitgave van te maken.
  • Als je boek verschenen is, heb je direct een ideaal platform om het te promoten: namelijk je blog! Geef gratis een gedeelte van je boek weg als cadeautje voor nieuwsbriefabonnees, of verloot zo nu en dan een exemplaar in ruil voor een tegenprestatie. In overleg met je uitgever kun je het ook grootser aanpakken en voor verschijnen een voorintekenactie opzetten voor je bloglezers. Let daarbij wel op dat je dit doet binnen de regels van de Wet op de vaste boekenprijs.

Door: Suzanna van der Laan

Volg ons op

Wil jij ook een boek maken van je blog? Of al bloggend je boek schrijven? In de individuele coachingssessie Van blog naar boek zetten wij je op het juiste spoor.