google49af60cd339fc5fd.html

bibliotheek kamer klassiek interieurHet lezen van boeken is me met de paplepel ingegoten. Thuis in de boekenkast stond de serie klassiekers van Lekturama: van De negerhut van oom Tom en Alleen op de wereld tot Gullivers reizen en Ben Hur. Ik verslond ze allemaal. Eerst verzamelde ik Wipneus en Pim, wat later ging ik over op De Vijf. Telkens als ik weer een paar gulden had, fietste ik naar de V&D om het volgende deel te halen.

Vanaf de middelbare school kwam er steeds meer literatuur. Sciencefiction en spannende boeken las ik altijd tussendoor. Tijdens en na mijn studietijd kwam daar steeds meer non-fictie bij, over de meest uiteenlopende onderwerpen. En dan komen er kinderen en begint het hele circus weer van voor af aan. Het blijkt dat je heel wat boeken kunt verzamelen in de loop van de jaren.

Herkenbaar?

Dan begrijp je ook meteen mijn probleem: waar láát je al die boeken? Vroeger leek het me geweldig om zo’n bibliotheekachtige kamer te hebben. Je kent ze wel: de wanden tot het plafond vol met boeken en dan zo’n klassiek bureau erin. Onze praktijk is anders: hier en daar wat gevulde boekenplanken en het gros op zolder in dozen. Het is hoog tijd voor een grote opruiming, waarna we een kleine selectie willen behouden. En die mag best een prominente plek hebben in de kamer, het blijven tenslotte boeken.
Ik ging op zoek naar originele boekenkasten en kwam de volgende juweeltjes tegen die ik graag met jullie deel.

De boom in

Gepresenteerd tijdens de designweek van Milaan: deze boekenboom van ontwerper Kostas Syrtariotis. De onderste takken zijn ook voor kleine kinderen goed bereikbaar. Je kunt hem dan ook in de woonkamer en in de kinderkamer kwijt.

Boekenboom Kostas Syrtariotis

Wil je liever een meer volwassen uitvoering? Archello ontwierp een stijlvolle tak die je bijvoorbeeld boven je bed kunt hangen.

Boekenplank tak - Archello

Tetris

Naar verluidt liet de ontwerper van de Spoonya zich inspireren door het spelletje tetris. Heel veel boeken kun je niet kwijt in deze constructie van hout en polyethyleen-schuimblokken. De ruimte tussen de blokken is zo uitgekiend dat de meeste boeken er probleemloos tussen passen.

Boekenrek Sturlesi

De waslijn

Dit houten rekje met hangende boeken is weer eens wat anders dan het lepelrekje in de keuken. Handig? Mwah, dat waag ik te betwijfelen. Maar het is wel een opvallende verschijning.

Boekenrek Agustav

Zwevende boeken

Mijn persoonlijke favoriet: een minimalistische, onzichtbare boekenplank met een vrolijke twist. Zeg nou zelf: het lijkt toch net alsof Wonderwoman (zie afbeelding) of Superman jouw boeken in de lucht houdt?

Wondershelf - artori design

Row row row your boat

Heb je wat meer ruimte in huis en zoek je een originele boekenkast, dan zijn de roeiboten van Poppa’s Boats een optie. Je kunt ze ook neerleggen en inrichten als kruidentuintje of – met een deksel erop – gebruiken als speelgoedkist.

poppas boats boekenkast

Schilderen met woorden

Van oude lijsten maak je in een handomdraai een originele boekenkast, door ze een stukje van de muur te hangen. Zo heb je steeds een ander schilderij aan de wand. Heb je zelf geen geschikte lijsten? Haal er dan een paar bij de kringloopwinkel. Wel even opletten dat je niet per ongeluk een Van Gogh weggooit. 😊

Bewaren doe je zo

Een eenvoudig mandje van IKEA, maar dan gedraaid en aan de muur geschroefd. Voilà: een hippe manier om je boeken te bewaren.

Rainonatinroof basket books

Vintage style

Nog meer doe-het-zelf: bevestig een oude ladder aan de muur. Past uitstekend in een rustiek interieur met meubels van steigerhout. Kijk hier even hoe je de ladder aan de muur bevestigt en wat je ervoor nodig hebt.

dandelion express - ladder boekenplank

Presentatiemodus

Je kunt je boeken ook full-face laten zien, met de cover naar voren toe. Dan heb je uiteraard niet zo’n diepe boekenkast nodig. Ook handig als je een lange gang wilt opleuken die te smal is om boekenkasten in te plaatsen. Ik vond een instructie om zelf schilderijenplankjes te maken, maar er bestaan ook kant-en-klare.

DIY boekenrandjes

 

Bewaar jij thuis je boeken op een andere originele manier? Ik ben benieuwd. Leuk als dat het hieronder deelt, in het reactievenster.
Mocht je nog op een creatieve manier je boeken willen recyclen: hier vind je suggesties.

Door: Jan Sinot