Wanneer je een boek schrijft en zelf uitgeeft, wil je natuurlijk een groot bereik. Wat zijn dan de beste verkoopkanalen? Hoe krijg je je boek in de boekwinkels? Hoe werkt het met online verkoop? En welke kanalen moet je vooral niet vergeten? In deze blog zetten we een aantal opties op een rij. Zo krijg je inzicht in de mogelijkheden voor je boek. Daarna is het aan jou om het maximale uit de verkoop te halen!

geld - euro - verkoop (Pixabay)

De fysieke boekwinkel

Ook al kopen we steeds meer online, een boekwinkel binnenlopen heeft nog altijd iets magisch. De meeste schrijvers willen daarom ook het liefst hun boek in een boekhandel zien liggen. Helaas is dat niet voor elke schrijver weggelegd, simpelweg omdat bij winkeliers de ruimte en het budget beperkt zijn. Zelfs al ligt je boek bij het CB (Centraal Boekhuis), waar alle boekhandels het boek kunnen inkopen, dan nog is het niet zeker dat je het in de schappen van de stenen winkels terugvindt. Toch hoef je deze optie niet direct van je lijstje te strepen. Een paar tips:

 • Benader de lokale boekhandels persoonlijk
  Een lokale schrijver heeft bij boekhandels een streepje voor. Veel schrijvers die zelf hun boek uitgeven (en daarbij een hoge kwaliteitsstandaard hanteren) vinden daarom in hun lokale boekhandel een plek om een stapel boeken neer te leggen. Boekhandelaren kunnen direct je boek bij je inkopen, of het in consignatie nemen. In dat laatste geval betalen ze achteraf alleen de verkochte exemplaren aan jou (minus de marge) en retourneert de rest. Zo lopen winkeliers minder risico.
 • Schakel een vertegenwoordiger in
  Misschien droom je groots en zie je je boek al liggen bij ketens als AKO en Bruna. Aangesloten winkels kopen samen centraal in. Als schrijver kom je niet zomaar bij deze ketens aan tafel. Meer kans maak je als je een vertegenwoordiger in de arm neemt die namens jou en andere uitgevers gaat onderhandelen met inkooporganisaties en inkopers van grotere boekhandels. Het is wel een investering, maar krijg je eenmaal bestellingen, dan gaat het ook direct om flinke aantallen!
 • Creëer vraag naar je boek
  De meest effectieve manier om je boek in de boekhandel te krijgen, is vraag naar je boek creëren. Krijg je het voor elkaar dat je met je boek in een populair radioprogramma of op televisie komt, of de voorpagina van de krant haalt, dan is er een goede kans dat boekhandels uit zichzelf je boek gaan bestellen.

 

De online boekwinkel

Voor vrijwel alle zelfpublicerende schrijvers zijn online boekhandels de belangrijkste verkoopkanalen. Koploper is in Nederland nog steeds bol.com, die  zo’n 50% van de boekverkoop voor rekening neemt van de eigenbeheerboeken en titels van de kleinere uitgeverijen. Voor managementboeken is Managementboek.nl de grote speler en in Vlaanderen kun je niet om de webshop van De Standaard heen. Hoe zorg je dat je boek bij deze webwinkels beschikbaar is?

 • Benut de kracht van het CB
  Vrijwel alle online boekhandels zijn aangesloten bij het CB, hét distributiecentrum van boeken in Nederland. Daardoor kunnen ze het complete aanbod van het CB in hun winkel aanbieden, zonder zelf boeken in te kopen. Pas als een boek verkocht is, wordt het besteld bij het CB en direct uitgeleverd aan de klant. Het grote voordeel is dat ze geen selectie hoeven te maken wat ze wel en niet in de webshop plaatsen. Zo is er altijd plek voor jouw boek. Meld jij je als uitgever aan bij het CB, dan is je boek dus in één klap via alle belangrijke boekenwebshops te verkrijgen.
 • Meld je aan als verkoper (en affiliate)
  Misschien is aanmelden bij het CB nog een stap te ver voor je. Dan is het in ieder geval slim om je boek bij de belangrijkste online verkopers te plaatsen. Bij bol.com kun je je aanmelden als verkoper. Wel moet je dan zelf de verzending verzorgen. Is jouw boek interessant voor de zakelijke markt, bied je boek dan ook aan Managementboek.nl aan. Dit is namelijk de enige grote webshop met een eigen boekenmagazijn en eigen inkoop, los van het CB. Ze kopen boeken direct bij uitgevers, dus misschien ook bij jou!Bij beide webshops is het bovendien mogelijk je als affiliate aan te melden. Dat betekent dat wanneer jij je klanten met een speciale affiliatelink doorstuurt naar deze webshops, jij ook nog een klein deel van hun winst ontvangt.
 • Maak je zichtbaar!
  Door het grote online aanbod van boeken, verdwijn je als onbekende schrijver snel in de massa. Om zichtbaarder te worden en op te vallen, maak je natuurlijk zelf veel tamtam op onder meer de sociale media. Ook help je de online verkopers om de productpagina van je boek zo aantrekkelijk en opvallend mogelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld een boektrailer laten plaatsen en veel reviews regelen. Zo haal je potentiële kopers sneller over de streep.

Het schrijven van een succesboek is makkelijker dan je denkt.

Ontdek hoe jij in 2 weken een zakelijke bestseller schrijft,
zonder af te haken omdat je niet weet hoe je verder moet
en zonder dat jij en je boek mislukken.

Directe verkoop

Verkopen via een (online) boekhandel geeft je weliswaar een groot bereik, maar je levert ook veel marge in (40 tot 45%). Dus het is een goed idee ook zelf je boek te verkopen, daar houd je uiteindelijk meer aan over. Dat kan op allerlei manieren:

 • Zet een webshop op je site
  Heb je een goedbezochte website en blog je bijvoorbeeld regelmatig? Voeg dan een webshop toe, zodat geïnteresseerde lezers direct je boek kunnen aanschaffen. Voor WordPress zijn er allerlei goede (en gratis!) plug-ins. Ook een iDeal-koppeling heb je sneller geregeld dan je denkt. Natuurlijk moet je wel bereid zijn om – als het goed gaat – dagelijks wat boeken in te pakken en te posten.
 • Verkoop bij trainingen en lezingen
  Sta jij regelmatig voor publiek, geef je trainingen, presentaties of lezingen? Ook dat zijn ideale momenten om je boek te verkopen! Het kan zelfs onderdeel zijn van de deal die je met de organisator maakt: alle deelnemers ontvangen een exemplaar van je boek. Natuurlijk neem je de kosten daarvan op in je gage of het bedrag van de training.
 • Voorverkoop
  Om je boek een vliegende start te geven, begin je al ruim voor de lanceerdatum met verkopen. Vooral als je tijdig flink aan de slag gaat met de promotie van je boek, is het een goed idee daar direct een bestelmogelijkheid aan te koppelen. Dat kan met een korting of ander voordeel, maar houd daarbij rekening met de Wet op de vaste boekenprijs en meld je kortingsactie tijdig aan.

 

De bibliotheek

Hoewel je bij bibliotheken vooral denkt aan het uitlenen van boeken, komen die boeken ook ergens vandaan. Ook bibliotheken kopen boeken in. Dat doen ze via een centraal inkooporgaan: Stichting NBD Biblion. Hoe krijg je je boek in de bibliotheek? Je stuurt twee exemplaren naar NBD Biblion, wacht hun recensie af en als het goed is volgt er daarna een bestelling. Dat kan variëren van een tiental tot zelfs honderden exemplaren.

 

Vergeet ook het e-book niet!

Hoewel de markt voor digitaal lezen een stuk kleiner is dan voor papieren boeken, is het een gemiste kans als je geen e-book van je boek maakt. Het vergroot je bereik aanzienlijk. En niet alleen qua verkoop, want het huren of lenen van e-books en de abonnementsdiensten maken een opmars. Ben je aangesloten bij het CB? Dan kun je je e-book meteen aanbieden aan alle aangesloten e-bookverkopers én abonnementsdiensten. Ook buiten het CB om is er veel mogelijk:

 • Kobo en bol.com
  Kobo is niet alleen producent van een populaire e-reader, maar ook een belangrijke verkoper van e-books. Vooral sinds ze zijn gaan samenwerken met bol.com en ook e-bookabonnementen aanbieden: voor 10 euro per maand onbeperkt e-books lezen. Kobo heeft een selfpublishing-mogelijkheid (Kobo Writinglife) waarmee je e-book ook op bol.com beschikbaar komt. Rechtstreeks je e-book op bol.com verkopen kan in principe niet, alleen via een ander selfpublishing-platform waaraan ze zijn verbonden: Brave New Books (in samenwerking met een aantal uitgeverijen).
 • Amazon en iBooks
  Met een verkopers-account op Amazon kun je je e-book publiceren en beschikbaar maken op hun Nederlandse Amazon-site. Ook Apple heeft voor iBooks een eigen selfpublishing-platform: iBooks Author. Let wel op de voorwaarden bij de keuzes die je maakt bij zowel Amazon als iBooks: in sommige gevallen eisen ze exclusiviteit.

 

Goede verkopen gewenst!

Door: Suzanna van der Laan

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

 • Expertisebooster
 • Klantenwerver
 • Marketingbuddy
 • publiciteitstrekker
 • passiefinkomengenerator
 • funnelvuller
 • statusverhoger