De meeste e-books die in Nederland worden verkocht, zijn niet veel meer dan een digitale versie van het papieren boek. Zonde, want juist een e-book biedt ongekende marketingmogelijkheden voor ondernemers en professionals – zeker als je in eigen beheer publiceert. Laat je een e-book maken van je boek? Zorg dan dat het een ideaal marketinginstrument wordt. Vijf tips om het maximale uit je e-book te halen.

E-book

1. Gratis nieuwe leads

 

Wil je weten wie jouw e-book leest? Verleid je lezers met interessante extra’s aan het eind van een hoofdstuk en lok ze naar je site. Wijs ze op een handig webinar, stuur ze door naar een extra info-sheet, een online test of quick scan. Eenmaal op je site, vraag je ze om een mailadres, om ze op de hoogte te houden én zodat je ze later een mooi aanbod kunt doen. Zo vul je je mailinglist snel aan met geïnteresseerde, potentiële klanten.
Zorg daarbij wel dat je boek toegankelijk geprijsd is en via zo veel mogelijk verkoopkanalen beschikbaar. Dus niet alleen via je eigen site, maar ook via Managementboek, bol.com, iBookstore, Kobo en Amazon.

 

 

2. Ambassadeurspagina

 

Wie zijn je nieuwe ambassadeurs? De mensen die net je boek uit hebben en er nog helemaal vol van zijn. Nadat ze die laatste pagina hebben gelezen, willen ze graag hun leeservaring delen. Maak het ze extra makkelijk! Voeg achterin een pagina toe waarop je ze bedankt voor het lezen van je boek en ze uitnodigt hun ervaring te delen via een reviewsite, je eigen website, een online boekwinkel (bol.com of Managementboek) of via de sociale media. Geef een ruime keuze, zodat ieder zijn favoriete plek kan kiezen. En zorg dat ze met één klik direct op de juiste pagina terechtkomen. Zo levert iedere enthousiaste lezer weer nieuwe verkoop op.

Het schrijven van een succesboek is makkelijker dan je denkt.

Ontdek hoe jij in 2 weken een zakelijke bestseller schrijft,
zonder af te haken omdat je niet weet hoe je verder moet
en zonder dat jij en je boek mislukken.

3. Winacties

 

Met je papieren boek ben je gebonden aan de Wet op de vaste boekenprijs. Voor je e-book geldt die niet. Je mag dus onbeperkt korting geven, iets bij je e-book aanbieden of boeken verloten. Winacties zijn razend populair op de sociale media. Bedenk een leuke actie en zet die op je zakelijke Twitter- of Facebook-pagina. Stel als voorwaarde om mee te doen dat mensen de actie retweeten, delen of leuk vinden en je verveelvoudigt je bereik in korte tijd. Simpel maar effectief.

 

 

4. Weggevers

 

Een e-book weggeven kost jou niets. Wees dus gul, maar geef ook aan dat je een ‘tegenprestatie’ in de vorm van een beoordeling waardeert. Bij papieren boeken wordt wel eens de tip gegeven een persoonlijk briefje in te voegen met een dergelijk verzoek. Zoiets kan ook in je e-book! Het is misschien wat meer werk, maar hoe leuk is het als iemand een gepersonaliseerd e-book krijgt met daarin dit bescheiden verzoek van jou?
Nog een voordeel: zo’n boek komt natuurlijk niet snel terecht op torrent-sites (sites waar illegaal bestanden worden aangeboden).

 

 

5. Recensies

 

Als bovenstaande tips goed werken, krijg je van alle kanten reacties, reviews, recensies en boekbesprekingen aangereikt. Die kun je op de site zetten, maar nog leuker is het om een selectie ervan ook in je e-book op te nemen. Maak voor in je e-book ruimte voor de mooiste en belangrijkste recensies en actualiseer deze pagina zo nu en dan. Zorg dat die pagina ook in beeld is in de inkijkpagina’s van de online boekhandels, dan hebben die nog meer overtuigingskracht in de richting van geïnteresseerde kopers.

Door: Suzanna van der Laan

Volg ons op

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Insert Content Template or Symbol