google49af60cd339fc5fd.html

euro bankbiljetten - wat verdien je met een e-bookAls je een boek schrijft en uitgeeft, is het maar een kleine stap er ook een e-book van te maken. Met een e-book bereik je ook de digitaal georiënteerde lezers. Bovendien heb je meer verkoop- en marketingmogelijkheden en zijn de verkoopkosten minimaal. Maar: wat houd je eraan over? In deze blog zetten we de verdiensten van een e-book op rij.

Wat je aan een e-book verdient hangt van veel factoren af: geef je zelf uit of heb je een uitgever die het voor je regelt? Via welk kanaal of welke webshop vindt de transactie plaats? En gaat het om verkoop of uitlening via een abonnementsmodel? Laten we al deze opties eens doorrekenen.

Voor de berekening gaan we uit van een e-book van € 10. En omdat voor e-books het hoge btw-tarief geldt, is de prijs exclusief btw € 8,26.

 

1. Als je je e-book uitgeeft in eigen beheer

Eigen verkoop

Verkoop je je e-book via een eigen website? Dan heb je maximale winst. Van de € 10 gaan dan alleen nog de btw en de transactiekosten voor de webshopbetalingen af – zeg € 0,50 – dus steek je € 7,76 in je zak (€ 9,39 met btw).

 

Verkoop via een externe webwinkel

Verkoop je jouw e-book ook via de online boekhandels, dan krijgen die een inkoopkorting. De boekhandelsmarge ligt voor e-books gemiddeld tussen de 20 en 30%, dat is lager dan voor het papieren boek (gemiddeld 40 tot 45%). Uitzonderingen zijn een paar grote e-bookverkopers die een hoger percentage krijgen, zoals Kobo/bol.com (40%), Amazon (40%) en Managementboek (45%).

Wanneer je gebruik wilt maken van al deze online verkopers, heb je wel een CB-aansluiting nodig. Over het CB schreven we eerder een blog: Je boek bij het CB? Zo werkt het. Los van de vaste aansluitkosten en beheerkosten (€ 0,52 per titel) per maand, krijg je ook te maken met verkoop- en facturatiekosten. Die zijn gelukkig voor e-books minimaal: ze variëren van € 0,30 tot € 0,70 per verkoop.

Hoe bereken je de opbrengst? Laten we uitgaan van gemiddeld 30% boekhandelsmarge en maximaal € 1 aan CB-kosten. Dan houd je van de € 10 minus btw per verkoop € 4,78 over (€ 5,77 inclusief btw).

 

Verhuur of uitlening via een abonnementsmodel

Als je je e-book ook beschikbaar maakt voor verhuur, uitlening of abonnementsmodellen, dan zien de rekensommen er heel anders uit. Ieder platform hanteert weer andere manieren van verrekenen, dus hier is moeilijk een gemiddelde te noemen. In deze blog lees je er meer over.

Een paar bedragen om wat inzicht te geven:

  • Via de bibliotheek: Je krijgt een vast bedrag per uitlening, namelijk € 0,54. Dat bedrag is begin dit jaar verhoogd, daarvoor was het € 0,36. Maar in deze nieuwe regeling wordt slechts de helft ervan rechtstreeks via het CB uitgekeerd, dus € 0,27. Dit is het uitgeversdeel. De andere helft wordt via Lira en Pictoright aan de auteur(s), fotografen, illustratoren en omslagontwerpers uitgekeerd. Wat daarvan daadwerkelijk op jouw bankrekening wordt bijgeschreven is dus onbekend.Omdat e-bookverhuur via de bibliotheek heel populair is, haal je wel snel grotere aantallen. Honderd uitleningen per maand is voor een populair boek makkelijk te halen. Maar veel verdien je daar dus niet op.
  • Via clouddiensten: Onbeperkt e-books lezen vanuit een abonnement, het zogenoemde cloudreading, groeit nog altijd in populariteit. Op dit moment is de grootste aanbieder van streamingdiensten Kobo Plus (een samenwerking tussen Kobo en bol.com). Sinds 1 april hanteert dit platform een nieuw vergoedingenmodel, waarbij afgerekend wordt op basis van de werkelijke leestijd (daarvoor werd pas afgerekend als er minimaal 20% van een boek is gelezen). Hoe dit afrekenmodel in elkaar steekt is een lastige rekensom. Daarom geef ik je hier alleen de gemiddelden die uit de praktijk blijken. Je komt dan op € 2 tot € 4 euro per gelezen boek. Dat is niet eens zo heel veel minder dan bij een boek dat via de online boekhandel wordt verkocht, dus dit kan je mooi wat extra inkomsten bezorgen.

 

2. Via een uitgever

Als je boek verschijnt bij een traditionele kwaliteitsuitgever, liggen de verdiensten voor het e-book weer heel anders. Net als over gedrukte boeken ontvang je over e-books royalty’s. Deze zijn meestal hoger dan die voor de gedrukte boeken, omdat een uitgever bij e-books minder investeringen heeft en minder risico loopt. Reken op gemiddeld 20% royalty’s – al hanteren uitgevers verschillende afrekenmodellen en kan het erg uiteenlopen. Houd er rekening mee dat de gemiddelde verkoopprijs van e-books ook een stuk lager ligt, meestal ongeveer de helft tot twee derde van de prijs van het gedrukte boek. Haal je daar de btw nog van af (royalty’s worden btw-vrij uitgekeerd), dan kom je op soortgelijke bedragen uit. Concreet: 20% van € 8,26, dus € 1,65 per verkocht e-book.

Omdat deze manieren van online lezen (verhuur en cloudreadingdiensten) nog relatief nieuw zijn, verschilt het per uitgeverij hoe er wordt afgerekend met de schrijvers en is daar nog geen eenduidigheid in. Wel is er een richtlijn, namelijk dat de schrijver 50% ontvangt van de opbrengsten uit verhuur en abonnementsdiensten.

Kijken we naar bovengenoemde voorbeelden, dan kom je uit op € 0,27 per geleend e-book via de bibliotheek (uitgekeerd via Lira) en € 1 tot € 2 via een clouddienst zoals Kobo Plus.

 

Tot slot

Een bedrag per e-book zegt pas echt iets als je ook kijkt naar de aantallen. Hoewel er intussen een trouwe groep e-booklezers is en de streamingdiensten sterk in opkomst zijn, zal het niet snel om echt grote aantallen gaan. Toch is het slim om ook een e-book van je boek te maken. Het biedt je extra marketingmogelijkheden, een groter bereik en in potentie daarom weer nieuwe klanten en fans.

 

NB – Waar we hier over een e-book spreken, betreft het een digitaal boek in het ePub-formaat. Dat is de standaard in Europa die op de meeste e-bookreaders goed werkt.

 

Door: Suzanna van der Laan