Veel mensen die een boek schrijven, ontdekken het: een boek combineert fantastisch met het geven van lezingen. Maar wat vraag je voor zo’n voordracht? Ronand Jansen, sprekersbemiddelaar bij de Managementboek Academy, doet er een boekje over open. Onderzoek wat jouw waarde is en toets die aan de praktijk.

Ronand Jansen - Managementboek

Wat is jouw waarde?

 

Echt transparant is hij niet: de sprekersmarkt. Maar voor jou als auteur is het natuurlijk reuze-interessant om je waarde te kennen. Volgens Excellent Presenteren zijn sprekers in te delen in zes categorieën. Je vindt ze hieronder, met in de rechterkolom een indicatie van de gangbare honoraria per type spreker.

 • 1. Pro-Deosprekers – onkostenvergoeding
 • 2. Vakspecialisten met basispresentatiekwaliteit – € 250 – € 1000
 • 3. Vakspecialisten met goede presentatiekwaliteit – € 1000 – € 5000
 • 4. Professionele sprekers – € 2500 – € 8000
 • 5. Bekende experts – € 3500 – € 20.000
 • 6. Beroemdheden – € 10.000 – € 250.000

De meeste BoekenBusiness-klanten vallen onder categorie 2 t/m 4. Het mooie is dat velen, door een boek te schrijven, een plekje opschoven in de expertise-hiërarchie – en nu dus meer geld kunnen vragen voor hun optredens. Ook gratis lezingen geven kan interessant uitpakken. Je presentatiekwaliteiten verbeter je door er een goed boek over te lezen, of een training te volgen.

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

Wat zijn de ervaringen in de praktijk?

 

Zoek je als auteur een podium om je boek en expertise onder de aandacht te brengen, dan kun je terecht bij sprekersbureaus en trainingsinstituten. Denk aan de Speakers Academy, Schouten & Nelissen en de Managementboek Academy. Bij deze laatste is het de taak van Ronand Jansen om opdrachtgevers en auteurs aan elkaar te koppelen. We stelden hem zeven vragen om bovenstaande tarieven te toetsen aan de (management)praktijk.

 • Komen de genoemde tarieven overeen met jouw ervaringen?
  “Jazeker. Om een voorbeeld te geven: auteurs als Steven van Belleghem en Menno Lanting, die op dit moment vrij goed verkopen, vragen zo’n € 5000 voor een lezing. Professionele sprekers leven van het gesproken woord. Jos Burgers geeft er, bij wijze van spreken, zijn boeken gratis bij weg. Logo ManagementboekHij weet dat een hoge ranking in onze bestseller-top 10 enorm bijdraagt aan zijn naam en waarde op de sprekersmarkt. Een hoge positie, in zijn geval zelfs veelvuldig een nummer 1-positie, maakt dat hij nog vaker gevraagd wordt en dat hij goede tarieven kan vragen. Hij is daar heel transparant in. Op zijn website, www.josburgers.nl, zie je dat hij € 3750 rekent voor een presentatie van 45 tot 90 minuten, € 4950 voor een workshop van een dagdeel.”

 

 • Moeten ‘jullie’ auteurs het vooral hebben van de boekverkoop of van lezingen?
  “Qua inkomsten halen managementboekenauteurs doorgaans meer uit hun lezingen of advies-uren. Maar krijgt je boek aandacht bij De Wereld Draait Door, dan zet de kassa maar aan. Alleen, dat lukt lang niet iedereen. En dat geldt nog eens extra voor auteurs van managementboeken. Met een meer algemeen, maatschappelijk onderwerp kom je eerder bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel. Een managementboek is vooral een vehikel om jezelf in de markt neer te zetten en te positioneren.”

 

 • Kost een lezing (te) veel voorbereiding?
  “De meeste boekenauteurs werken met een standaardpresentatie, die ze al dan niet aanpassen aan de organisatie waarvoor ze spreken. Er is vooral vraag naar lezingen van een tot anderhalf uur. Zorg dat je kunt terugvallen op een spannend verhaal dat is afgestemd op de doelgroep van dat moment. In de blog van Excellent Presenteren wordt een tijdsinvestering van 20 tot 72 uur genoemd voor het ontwikkelen van een nieuwe presentatie. Dat is heftig. Stop je er echt zoveel tijd in, dan kun je die natuurlijk niet één op één doorberekenen aan de klant. Want dan wordt een lezing onbetaalbaar.”

 

 • Hoe vind je als beginnend spreker een podium?
  “Ook als je nog niet veel ervaring hebt, zijn er plekken waar je kunt spreken. Geef bijvoorbeeld eens een praatje bij de plaatselijke boekhandel, de Rotary-club of tijdens een klantenbijeenkomst. Ook op universiteiten en andere kennisinstituten kun je ervaring opdoen. Daar liggen de tarieven wel wat lager dan bij de overheid en het bedrijfsleven, maar het is een goede leerschool. Je verhaal bijschaven, maakt het altijd beter.”

 

 • Hoe werkt Managementboek Sprekers?
  “Voor het kick-offevent, in november 2014, selecteerden we auteurs met minimaal twee goedlopende boeken op hun naam. En met ‘goedlopend’ bedoel ik dan meer dan duizend verkochte exemplaren, onze ‘evergreens’. Het zijn mensen van wie we de sprekerskwaliteit kennen en die zelf ook adviseur en ondernemer zijn. Denk aan Jos Burgers, Menno Lanting en Marijke Lingsma. Zijn zij niet beschikbaar als iemand hen wil boeken, dan gaan wij voor de klant actief op zoek naar een passende vervanger. Daar komen ook de andere auteurs in beeld.”

 

 • Wat kost het de auteur?
  “Van de vergoeding voor een standaardlezing gaat doorgaans 20% naar ons. Bemiddelen we voor een incompanytraining, dan ligt het percentage eerder rond de 10%. Vaak adviseer ik mensen die een lezing boeken om er – tegen een zinvolle korting – een stapel boeken van de auteur bij te kopen, om mee te geven aan de deelnemers. Dat is voor alle partijen leuk.”

 

 • Kunnen auteurs die presentaties willen geven zelf bij jullie aankloppen?
  “De events die wij organiseren voor de open markt, hebben een overkoepelend thema, waar wij de auteurs bij uitzoeken. Natuurlijk kan het geen kwaad om als auteur of uitgever proactief te zijn. Wie op tijd bij ons aanklopt, kan misschien nog mee in een event waar we dan net mee bezig zijn. Op tijd betekent minimaal veertien weken van tevoren, maar liever nog veel eerder. De markt krijgt ruim een halfjaar van tevoren al te horen wat er qua events aankomt. Voor zo’n event probeer ik altijd een of twee bestsellerauteurs te combineren met enkele nieuwe. Een nieuw geluid maakt het voor de deelnemers alleen maar interessanter.”

Door: Janneke Sinot


Ben jij een auteur die ook lezingen geeft? We vinden het leuk als je jouw tarieven wilt delen met de lezers van deze blog. Hoe meer mensen dit doen, hoe meer inzicht iedereen krijgt in wat gangbaar is en waar hij of zij zelf staat. En het is meteen een stukje reclame voor jezelf! Wie weet wat er nog van komt…

Volg ons op

Janneke Sinot

Over de auteur:

Janneke Sinot

Schrijven, marketing en businesscoaching. Het is een combinatie die Janneke vol enthousiasme heeft omarmd. Ze volgde de vakopleidingen Boekhandel en Uitgeverij en behaalde een universitaire bul in de Algemene Taalwetenschap. Het boekenvak kent ze van alle kanten: als boekhandelaar (ze had al op haar 17e een eigen zaak), als auteur, schrijfcoach, redacteur, manuscriptbeoordelaar, boekenrecensent, corrector, journalist en ghostwriter.

Mensenrechten gaan Janneke aan het hart. Verder trekt ze er graag opuit met een rugzak. Haar grootste jeugdzonde? Duizenden eieren kapot gooien…

tel. +31 (0)6 – 20 86 58 94
janneke@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

 • Expertisebooster
 • Klantenwerver
 • Marketingbuddy
 • publiciteitstrekker
 • passiefinkomengenerator
 • funnelvuller
 • statusverhoger