Roep je zelf dat je boek goed is, dan is dat opschepperij. Maar prijst een ander het aan, dan wordt het waarheid. Een blurb van een grootheid op de cover is dan ook een fantastische aanbeveling. Loop even mee door mijn boekenkast en laat je inspireren door de aanpak van bekende uitgevers. Regel vooral ook op tijd een blurb voor je eigen boek. Altijd goed voor meer verkoop!

megafoon voor blurb

Blurb op de voorkant

Heb je een blurb van een echt grote naam te pakken? Zet die dan op de voorkant van je boek. Je moet qua vormgeving van de cover misschien wat concessies doen, maar dat nadeel weegt zeker op tegen de extra saleskracht die je boek krijgt.

 • Cover Van doemscenario naar droombaan - Birgit SmitBirgit Smit wist Annemarie van Gaal te strikken voor een quote op de cover van haar boek Van doemscenario naar droombaan:
  “Knokken geeft kracht. Birgit bewijst het.”
 • Prijst Oprah Winfrey je boek aan? Bestel dan maar 10.000 extra exemplaren bij de drukker. Succes gegarandeerd. Zo was Brené Brown, auteur van De moed van imperfectie, vast heel gelukkig met Oprahs woorden:
  “Mijn nieuwe Super Soulmate.”

 

Voorwoord door een bekend persoon

cover Bankier voor de armen - Muhammad Yunus

Het voorwoord van je boek is ongetwijfeld te lang om als blurb op de cover te zetten. Maar als een bekend persoon het schreef, wil je daar graag mee pronken, toch?

 • Máxima (fervent voorstander van microkredieten) schreef het voorwoord voor Bankier voor de armen van Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus.
 • Personal brand.nl (door Huub van Zwieten, Bas van de Haterd en Tom Scholte) kreeg een voorwoord van bestsellerauteur Martijn Aslander.

Wil je meer weten over blurbs en het promoten van je boek? In de masterclass ‘Zo promoot je je boek’ krijg je volop ideeën en werk je aan een sterk, eigen promotieplan.

Wat zeggen de media?

Recensie-exemplaren stuur je naar de media na verschijnen. Aanbevelingen van journalisten heb je dus meestal nog niet op het moment dat je boek naar de drukker moet. Wil je toch gebruikmaken van hun mooie woorden? Stuur dan voor verschijnen een (digitale) proefdruk naar de belangrijkste media waarvan je vermoedt dat ze iets gaan schrijven. Of wacht gewoon tot de tweede druk.

 • cover De houdbare man - Pim ChristiaansWeekblad Panorama over De houdbare man (Pim Christiaans)
  “Knallen tot je tachtigste!”
 • De Volkskrant over Op een blauwe dag geboren (Daniel Tammet):
  “Fascinerende autobiografie … een boeiend en ontroerend verslag over de geleidelijke ontdekking anders te zijn dan alle anderen.”
 • The New York Times over Azijn voor de miljardair (Benjamin Wallace):
  “Een van de zeldzame boeken over wijn die het genre ontstijgen.”
 • Intermediair Starters over Welke kleur heeft jouw parachute? (Richard N. Bolles):
  “Een aanrader voor mensen die het zoeken van een nieuwe baan even niet meer zien zitten.”

 

Bekende mensen over jouw boek

Quotes van grootheden staan goed op je boek. Dat kunnen natuurlijk mensen zijn die iedereen kent, zoals Ard Schenk, Marianne Vos of Hillary Clinton. Maar, ook mensen die vooral bekend zijn bij jouw doelgroep zijn interessante partijen voor een aansprekende blurb.

 • cover Gebundel - Rob Scheepers“Exclusief voorwoord van John Cleese!” prijkt er op de cover van Gebundel van cabaretier Rob Scheepers. Dat heeft ie knap voor elkaar, dacht ik. Tot ik zijn boek opendeed en zag dat ik ‘exclusief’ anders moest interpreteren: Scheepers had Cleese wel benaderd, maar geen reactie teruggekregen…
 • Over OERsterk leven (Richard de Leth) zei Wim Hof (The Iceman):
  “Richard zaait een nieuwe boom van kennis. Je krijgt helder waar het om gaat: energie, geluk en gezondheid.”
 • Louann Brizendine zegt over Spelen met macht van schrijfster Marion Knaths:
  “Een must voor alle vrouwen die hun hersens willen gebruiken om hun mannetje te staan.”
 • Brendon Burchard schreef het boek The millionaire messenger. Een van de aanbevelingen op de achterkant is van John Gray:
  “Brendon Burchard shows you how to get your message tot he public in a much bigger way (and get paid fot it too).” Willen we dat niet allemaal?
 • Mehmet Oz zegt over het kookboek De dikke vegetariër (Mark Bittman):
  “Van gerechten die zo fantastisch smaken, zou je niet denken dat ze zo gezond zijn. Mark Bittman levert het overtuigende bewijs dat vegetarisch eten leuk is.”

 

Complimenten over je vorige boek

Heb je nog geen sterke aanbeveling, maar is dit niet het eerste boek dat je schreef? Gebruik dan gewoon een compliment dat je kreeg over je vorige boek. Bijkomend voordeel: lezers weten meteen dat ze dát boek ook nog moeten lezen.

 • cover Get social in business - Jeanet BathoornJeanet Bathoorn schreef het boek Get Social in Business. Op de achterkant staat te lezen wat onderwijsmagazine Vives zei over haar vorige boek Get Social+:
  “Het enthousiasme waarmee Bathoorn u bijpraat, is besmettelijk. Van ‘moeten kunnen’ maakt ze in no time ‘willen meedoen’.”
 • Op het omslag van Je eigen PR (door Mirjam Wiersma) lees ik wat Management Team zegt over Zakelijk flirten:
  “Door je charmes te gebruiken bereik je meer. Lezersbeoordeling van vier sterren.”

 

En … heb jij al iemand in gedachten die iets aardigs over je boek gaat zeggen? Stuur dan op tijd je manuscript naar deze ambassadeur en vraag om een aanbeveling. Het levert verrassend vaak een fantastische blurb op!

Door: Jan Sinot

Jan Sinot

Over de auteur:

Jan Sinot

Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.

Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.

tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com

Wil je meer weten over blurbs en het promoten van je boek? In de masterclass ‘Zo promoot je je boek’ krijg je volop ideeën en werk je aan een sterk, eigen promotieplan.