Heb jij het je wel eens afgevraagd? Wie er verdient aan jouw boek? Want als schrijver krijg je bij een (traditionele) uitgever meestal 10% van de verkoopprijs. Wat gebeurt er met die overige 90%? Wie krijgen allemaal een stukje van de taart? In deze blog een overzicht van de werkelijke kosten van een boek en hoe de opbrengst per exemplaar is verdeeld. Reken je mee?

Taart

De schrijver

 

Als schrijver weet je hoeveel tijd het kan kosten om dat eerste idee uit te werken tot een lezenswaardig boek. Uren, avonden, weken, maanden ben je aan het typen. Aan het herlezen, schrappen en weer herschrijven. Van de 40.000 woorden die in het uiteindelijke boek overblijven, heb je er misschien wel 100.000 daadwerkelijk getypt en 60.000 weer geschrapt. Het is een wonderlijk proces, maar met een grote voldoeningsfactor. Jij creëert iets wat er nog niet was en waar anderen straks van genieten en van profiteren.

Als een (traditionele) uitgeverij jouw boek verkoopt, krijg je gemiddeld genomen 10% van de nettoverkoopprijs (dat is de verkoopprijs min 6% btw). Bij een boek van € 20 komt dat op € 1,89. Bij 1000 verkochte boeken krijg je dus € 1887. Bij 2000 verkochte boeken € 3774.

 

 

De redacteur

 

Iedere schrijver heeft een redacteur nodig. Iemand die jouw creatie perfectioneert en klaarmaakt voor het grote publiek. Hoeveel werk een redacteur aan jouw manuscript heeft, hangt af van je schrijf- en taalvaardigheid en kan variëren van tekstcorrectie tot volledig herschrijven. Bij een manuscript van 40.000 woorden ligt die investering tussen € 800 en € 7200. Gemiddeld liggen de redactiekosten rond de € 2500, dus laten we daar in dit rekenvoorbeeld van uitgaan.

 

 

De vormgever

 

Als jouw manuscript helemaal goed is, kan een vormgever ermee aan de slag. Ook hier kun je het zo duur of goedkoop maken als je wilt. Voor het gemiddelde boek waarvan we hier uitgaan, zal het tussen de € 800 en € 1200 liggen (binnenwerk en omslag). Dus laten we  1000 zeggen. Dan zijn de kosten voor het laten maken van illustraties niet meegerekend (maar dat is ook lang niet voor elk boek nodig).

 

 

De drukker

 

De gemiddelde drukprijs voor een mooie paperbackuitgave van gemiddelde omvang ligt rond de € 2,50 bij 1000 exemplaren en rond de € 2,00 bij 2000 exemplaren. Ook hier kun je, afhankelijk van allerlei keuzes, weer flink duurder of goedkoper uitkomen. Bij een boek van € 20 (€ 18,87 exclusief btw) krijgt de drukker dus tussen de 13 en 16%. Bij boeken die geproduceerd worden via printing on demand ligt dat een stuk hoger, tot wel 30%.

Wil je meer weten over hoe jij jouw boekbegroting opstelt? Via een korte coaching kunnen we je hier al een eind mee op weg helpen! 

De distributeur

 

Wil je in Nederland je boek via de grotere boekhandels verkopen, dan kun je niet om het CB (voorheen Centraal Boekhuis) heen. Bijna alle Nederlandse uitgevers en boekhandels zijn daarbij aangesloten. De kostenstructuur van het CB is complex en het voert te ver je hierin helemaal mee te nemen. Maar bij verkoop van bijvoorbeeld 100 exemplaren per maand betaal je aan het totaal van opslag, uitslag, vervoer, facturatie en verslaglegging gemiddeld € 2 tot € 3 per boek (bij verkoop binnen Nederland). Bij een boek van € 20 is dat dan 10 tot 15%.

 

 

De boekhandel

 

Voor algemene boeken geldt in Nederland een boekhandelskorting van 42%. Bij sommige (web)winkels ligt dat wat hoger, zoals bij Managementboek en binnenkort ook bol.com. Ook kunnen uitgevers met ketens of losse boekhandels afwijkende afspraken maken, in ruil voor meer zichtbaarheid.

 

 

De uitgever

 

Natuurlijk kan geen uitgever opereren zonder ook iets over te houden aan de verkoop van je boek. Maar een uitgever verdient pas als er genoeg exemplaren van je boek zijn verkocht. Verkoop je veel boeken? Dan is zijn aandeel riant. Maar vallen de verkopen tegen, dan betekent dat meestal een verlies. Kortom: een behoorlijk risico! Bedenk dat een uitgever naast bovengenoemde kosten ook overhead heeft, bijvoorbeeld voor personeel, locatie en ICT.

Wat verdient de uitgever dan aan je boek? Bij alle genoemde kosten komen we hierop uit:

LET WEL: Bij het uitgeven van een boek zijn er ontelbaar veel variaties te bedenken in kostenopbouw. In deze blog zijn we van allerlei aannames en gemiddelden uitgegaan. Iedere boekbegroting ziet er weer anders uit, waarbij de percentages steeds weer anders uitvallen.

Toch hebben we ons eraan gewaagd je zo’n overzicht te geven, omdat dit inzicht geeft in een reële prijsopbouw van een boek.

Door Suzanna van der Laan

Tip: Vraag een QuickScan aan. Die geeft een goede indicatie van de investeringen die nodig zijn om jouw boek klaar te maken voor het grote publiek. Plus: je krijgt heel veel adviezen over hoe je dit allemaal aanpakt.

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Wil je meer weten over hoe jij jouw boekbegroting opstelt? Via een korte coaching kunnen we je hier al een eind mee op weg helpen!