Rijk worden van je boek, dat zou mooi zijn. Maar in de praktijk valt het lang niet altijd mee om (veel) boeken te verkopen. Dat is begrijpelijk als je kijkt naar de feiten: de totale boekenomzet daalt al jaren gestaag, terwijl het aanbod juist stijgt. Voor de marketing van je boek kun je niet alleen vertrouwen op je uitgeverij. Je zult ook zelf aan de slag moeten: bloggen, een fanpage maken op Facebook, instagram, enzovoort. Het is niet gauw te veel. In deze blog zeven tips voor het opbouwen van een lezerspubliek.

Van blog naar boek

Regelmaat

 

Als je besluit om te gaan bloggen, houd dat dan vol. Of je het elke week doet of elke twee weken maakt niet zo veel uit. Maar voorkom dat je laatste post van een halfjaar eerder dateert.

 

 

Tijdloos

 

Zorg voor content op je website die over een jaar, of over twee jaar, ook nog moeiteloos gelezen kan worden. ‘Tien redenen waarom juli 2010 de beste maand ooit was’ is dus een minder handig idee. Kies je tijdloze titels, dan bespaar je jezelf een hoop update-tijd. Bovendien: (toekomstige) bezoekers vinden het fijn om ‘verse’ blogs te lezen.

 

 

Leer en entertain

 

Plaats interessante content waar je lezer iets van opsteekt. En dat niet alleen. Breng die ook op een boeiende manier en zorg dat de lezers bij je terug willen komen. In het verleden gebruikten schrijvers een cliffhanger aan het einde van hun boek, tegenwoordig kan dat al per hoofdstuk of zelfs per alinea.

 

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

Prikkelen

 

Heb je een sterke mening over een onderwerp en kun je die onderbouwen? Gebruiken! Een blog met de prikkelende titel ‘Ben je Vlaming? Zet deze 25 woorden niet in je boek!’ trekt meer aandacht dan ‘25 Vlaamse woorden die een Nederlandse redacteur verandert’. Twitter leent zich uitstekend voor een sterke uitspraak die naar je blog verwijst.

 

 

Gastblogs

 

Berichten plaatsen op je eigen site is natuurlijk goede promotie. Maar je bereikt een groter publiek als je ook op andere plekken blogt. Schrijf je bijvoorbeeld over financiën? Doe dan je verhaal op sites waar veel financieel adviseurs komen. Want wat is er nou effectiever dan hartje doelgroep je kennis etaleren, bij mensen die jou eerder nog niet kenden? Natuurlijk plaats je in de gastblogs links naar interessante stukken op jouw eigen site.

 

 

Reageer

 

Contact met je publiek is belangrijk. Plaatsen mensen een opmerking bij jouw blog? Zorg dan dat je daar binnen niet al te lange tijd op reageert. En plaats ook eens een reactie bij de blogs van anderen.
Wie heel actief is, merkt dat dit uit de hand kan lopen. Alleen al met Twitter kun je de hele dag bezig zijn. Merk je dat dit het geval is? Dan kan een wekelijks vragenuurtje voor je volgers uitkomst bieden. Zo handel je alle vragen snel en efficiënt af.

 

 

Geduld

 

Het lijkt aantrekkelijk om snel een aantal ‘likes’ op Facebook of volgers op Twitter te kopen. En het kan. Maar of het nut heeft? Weliswaar zien bezoekers aan het aantal volgers dat je goed bezig bent, maar feitelijk houd je jezelf voor de gek. Deze ‘nepvolgers’ zijn geen echte fans. Veel effectiever is het om volgers op een natuurlijke manier te verwerven. Want dan zijn zij echt geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt.

* * *

Kennis delen, je expertstatus vergroten, links naar je site – alles is gericht op het opbouwen van naam bij een publiek dat jij nu nog niet kent. En dat jou nog niet kent.

Exciting, isn’t it?

Door: Jan Sinot

Volg ons op 

Jan Sinot

Over de auteur:

Jan Sinot

Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.

Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.

tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger