Op internet zwerven allerlei verhalen rond over wat je verdient met de verkoop van je boek. Maar de bedragen die uitgeverijen aan auteurs voorspiegelen, lopen sterk uiteen. Hoogste tijd om een en ander uit te leggen.

Op twee manieren kun je als auteur geld verdienen aan je boek.

Korting boek

1      Royalty’s

Dit is het bedrag – meestal uitgedrukt in een percentage – dat je van de uitgeverij krijgt per verkocht exemplaar. Bij veel kwaliteitsuitgevers ligt dit bij het eerste boek rond de 9% van de nettoverkoopprijs (dit is de verkoopprijs exclusief 9% btw). Kost je boek € 22,50 in de winkel, dan levert jou dat € 1,86 op (€ 22,50/1,09 * 9%) per verkocht exemplaar. Let goed op wat er in je contract staat: sommige uitgeverijen rekenen met een percentage over de netto-opbrengst (dit is de verkoopprijs exclusief 9% btw, minus de verleende handelskorting van 40 tot 45%). Een op deze manier berekend royaltypercentage van 12 tot 15% lijkt dan hoger, maar onder de streep blijft er minder voor jou over.

Heb je interessante contacten met de media of kun je zelf flink wat boeken kwijt, bijvoorbeeld omdat je geregeld lezingen geeft? Onderhandel dan voor een procent extra.

De meeste uitgeverijen keren royalty’s eens per jaar uit, meestal in april of mei.

 

2      Marge

Dit is de winst die je op je boek maakt als je het zelf verkoopt. Bij de meeste kwaliteitsuitgevers krijg je 40% korting op de nettoverkoopprijs. Dus dat boek van € 22,50 kost jou € 12,39 (per stuk exclusief btw) wanneer je het inkoopt bij de uitgeverij. Geef je je boek in eigen beheer uit, dan is een marge van 80% niet ongewoon.

Kijk je puur naar de marge, dan lijkt uitgeven in eigen beheer dus veel lucratiever dan publiceren bij een kwaliteitsuitgever. En dat is precies wat je vaak hoort. Maar wie dat roept, vergeet een paar kanttekeningen te plaatsen.

 

 

Vergelijk geen appels met peren

De 9% royalty’s bij de kwaliteitsuitgever afzetten tegen de 80% marge in eigen beheer, is geen goede vergelijking. Je moet kijken hoe je boek verkocht wordt:

 • In de (online) boekhandel
  Bij de kwaliteitsuitgever ontvang je 9% royalty’s over de nettoverkoopprijs (€ 1,86). De marge voor de boekhandel en distributie komen voor rekening van de uitgever. In eigen beheer had je 80% marge, maar ongeveer de helft daarvan is voor de boekhandel. Daarnaast moet je rekening houden met distributiekosten. Zeker wanneer jouw boek niet door de brievenbus past, lopen de portokosten flink op. Deze kun je niet altijd volledig doorberekenen aan de boekhandel.

  Stel dat je in totaal € 5,00 aan verzendkosten hebt, dan blijft er nog 40% * (€ 22,50/1,09) min € 5,00 = € 3,26 voor je over.

  En heb je de tijd geteld die je met de afhandeling bezig bent?

  TIP: Zie je het als eigenbeheerschrijver niet zitten om zelf je boeken te versturen? Overweeg dan om ze via CB Logistics (het vroegere Centraal Boekhuis) te distribueren. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor het op voorraad leggen van je boek plus een bijdrage in de distributiekosten. https://www.boekenbusiness.com/boek-cb-zo-werkt/

 

 • Rechtstreeks aan de consument
  Jij koopt je boek in bij de uitgeverij met 40% marge en krijgt achteraf 9% royalty’s uitbetaald. De totale verdienste bij een boek van € 22,50 bedraagt dus bijna 50% van de verkoopprijs: € 10,11.In eigen beheer heb je 80% marge, dat betekent € 16,51 per verkocht exemplaar. Wanneer je je boeken moet opsturen naar de lezer heb je (in beide gevallen) te maken met distributiekosten en een tijdsinvestering.

 

Het schrijven van een succesboek is makkelijker dan je denkt.

Ontdek hoe jij in 2 weken een zakelijke bestseller schrijft,
zonder af te haken omdat je niet weet hoe je verder moet
en zonder dat jij en je boek mislukken.

 

Risico en investering

Een boek uitgeven kost tijd en geld. Een kwaliteitsuitgever investeert in jouw boek. Je hoeft zelf geen kosten te maken voor redactie, vormgeving en drukken. Als jouw boek geen verkoopsucces wordt, gaat de uitgever het schip in, niet jij. Sterker nog: het komt geregeld voor dat auteurs een (niet terugvorderbaar) voorschot ontvangen.

Bij uitgeven in eigen beheer moet je zelf investeren. Redactie en vormgeving besteed je uit en je koopt een x-aantal exemplaren bij de drukker. Je bent zo duizenden euro’s kwijt vóór je het eerste exemplaar hebt verkocht. De marge van 80% steek je dus niet helemaal in eigen zak.

Wat voor jou de beste optie is – kwaliteitsuitgever of eigen beheer – is niet meteen te zeggen. Gaat het je om een goed visitekaartje en je boek verkopen via de boekhandel? Dan ben je waarschijnlijk goed af bij de uitgeverij. Verkoop je vooral rechtstreeks aan de consument (bijvoorbeeld door actief lezingen te geven)? Dan kan uitgeven in eigen beheer erg lucratief zijn.

Ik heb in dit artikel gekozen voor de twee uitersten. Naast deze twee zijn er nog meer manieren om je boek uit te geven. Wat de auteur zelf moet investeren en de verdienmodellen lopen dusdanig uiteen dat het ondoenlijk is om er hier op in te gaan. Kijk op de websites van de betreffende uitgevers voor meer informatie.

Door: Jan Sinot

 

Deze blog verscheen 30 januari 2014 en is op 10 maart 2022 volledig geactualiseerd.

 

Jan Sinot

Over de auteur:

Jan Sinot

Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.

Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.

tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

 • Expertisebooster
 • Klantenwerver
 • Marketingbuddy
 • publiciteitstrekker
 • passiefinkomengenerator
 • funnelvuller
 • statusverhoger